Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Top 5 najslávnejších zvieracích "mutantov"!

Ovečka Dolly Zobraziť galériu (5)
Ovečka Dolly (Zdroj: people daily, msn.com, reuters, guardian)

LONDÝN - Klonovanie rôznych zvierat sa v uplynulých pätnástich rokoch dostalo na titulné strany médií celého sveta. Britský denník The Telegraph zostavil prehľad piatich najoslavovanejších klonov:

OVCA DOLLY

Tím profesora Iana Wilmuta z Roslinovho ústavu v škótskom Edinburghu vstúpil do histórie, keď sa v roku 1996 stala Dolly prvým cicavcom naklonovaným z bunky dospelého jedinca. Jej naklonovanie otvorilo cestu pre bezprecedentný výskum genetickej manipulácie chovných zvierat. V roku 2003 ju museli usmrtiť kvôli chorobe pľúc a uprostred pochybností, či netrpí predčasným starnutím.

 
MAKAK RHESUS (Macaca mulatta) TETRA
 
V roku 2000 americkí vedci z oregonského národného centra pre výskum primátov vytvorili prvého naklonovaného primáta s využitím metódy, pri ktorej sú rozdelené bunky embrya s cieľom získať niekoľko identických zvierat. Technika nazývaná "umelé dvojenie" bola využitá na vytvorenie štyroch rozštiepených embryí, z ktorých dve implantovali náhradným matkám. Jedno z nich sa nakoniec narodilo a dostalo meno Tetra.
 
 
MAČKA COPYCAT (Kopymačka)
 
Vedci Texaského univerzitného systému sa stali prvými, kto naklonoval domáceho maznáčika, keď vytvorili Copycat - teda kopymačku - skrátene nazývanú Cc. Naklonovaná bola z dvojmesačného mačiatka a implantovaná náhradnej matke. Výskum zverejnili v roku 2002 vo vedeckom časopise Nature.


MULA IDAHO GEM
 
Mula je jalový kríženec dospelého oslieho samca a konskej kobyly. V roku 2003 ale Idažská štátna univerzita ukázala, že dokonca aj mula sa môže rozmnožovať vďaka zázrakom klonovacej technológie. Idaho Gem (Klenot z Idaho) sa stal prvým naklonovaným príslušníkom konskej rodiny a zapojil sa do amerických dostihov mulov.
 
 
PES SNUPPY
 
Prvé psie klony boli dielom vedcov v Južnej Kórei v roku 2005. Jeden zomrel krátko po narodení, ale afganský chrt Snuppy, ktorého meno vzniklo ako skratka z Seoul National University puppy (šteniatko Soulskej národnej univerzity), prežil. Vznikol z bunky odobratej z ucha trojročného dospelého psa a odnosila ho náhradná matka. Vedca Hwang U-soka, ktorý projekt viedol, neskôr usvedčili, že klamal pri inom výskume, ale nezávislí vyšetrovatelia potvrdili, že Snuppy bol skutočným klonom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu