Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vedci sa snažia zachrániť čerta, ničí ho rakovina!

Tasmánsky čert
Tasmánsky čert (Zdroj: rhamphotheca.tumblr.com)

CANBERRA - Vedci "prečítali" kompletný genóm dvoch vačkovcov známych ako tasmánski čerti, ktorých kosí nákazlivé ochorenie podobné rakovine. Poznatky majú pomôcť zabezpečiť prežitie ohrozeného druhu a zvýšiť rozmanitosť génov. Informoval spravodajský server BBC.

Mäsožravého vačkovca, ktorý sa vyskytuje iba v Tasmánii, ohrozuje zvláštna choroba podobná rakovine. Ochorenie sa najprv prejavuje ako ranky a opuchy okolo papule. Z nich sa potom rýchlo vyvinú rakovinové výrastky a po niekoľkých mesiacoch choré zviera hynie, často od hladu.

Nádorové ochorenie tváre prvýkrát zaznamenali v roku 1996. Do roku 2007 podľa ochrancov odstránilo viac ako 90 percent populácie na severovýchode ostrova a začalo sa šíriť na západ.

Vedci teraz chcú vytipovať jedincov vhodných na umiestnenie do "ochrannej väzby". Tu by mali prečkať, ako epidémia skončí, a potom ich vypustia späť do voľnej prírody. Bádatelia zároveň dúfajú, že zabezpečia väčšiu genetickú rozmanitosť preživších jedincov.

K tomu, aby našiel najvhodnejšie jedinca, tím v čele s vedcami z americkej Pensylvánskej štátnej univerzity a Venterovho inštitútu v San Diegu použil najnovšie prístroje na sekvenovanie, teda "čítanie" genómu. Prečítal tak celý genóm u dvoch jedincov, ktorí neboli nakazení - samčeka Cedrica zo severozápadnej a samičky Spirit z juhovýchodnej časti ostrova.

Zistil, že populácia tazmánskych čertov má malú genetickú rozmanitosť. Kvôli tomu je pravdepodobne náchylnejšia k infekčnej rakovine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu