Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Pri fabrike chovajú muflóny a daniele!

Juraj Gáll Sirôtku odrodil a ujal sa jej, preto mu najviac prirástla k srdcu. Zobraziť galériu (3)
Juraj Gáll Sirôtku odrodil a ujal sa jej, preto mu najviac prirástla k srdcu.

ŠAĽA - Muflóny v chemickej fabrike?! Toto je realita v Šali, kde v ohradenom päťhektárovom objekte Dusla Šaľa chovajú dvanásť krásnych danielov a dvadsaťjeden muflónov! A to len niekoľko metrov od hál, kde vyrábajú priemyselné hnojivá a chemikálie! Zverom to očividne neprekáža a spokojne si vychutnávajú jesenné slniečko. Nenamietajú ani ochranári, ktorí chodia zver pravidelne kontrolovať.

Pre chov sa rozhodlo ešte bývalé vedenie firmy. „Chceme ukázať, že aj v priamom susedstve našich výrobných prevádzok sa môže rodiť zdravá chovná zver, bez rastových či vývojových odchýlok,“ povedal hovorca Dusla Daniel Šabík. Daniele a muflóny tu žijú už štvrtý rok. Stará sa o ne skúsený poľovník Juraj Gáll, inak zamestnanec fabriky. Zvieratká kŕmi, v týchto dňoch im chystá krmivo na zimu. „Krmivo nám dávajú sponzori. Naši hladoši za zimu skonzumujú do sedem metrákov repy, pravda, okrem ďalšej potravy. Dávame im aj soľ a minerály,“ hovorí J. Gáll.

Najviac mu prirástla k srdcu muflónica, ktorú nazval Sirôtka. „Po pôrode ju matka aj črieda odvrhli. Keby som sa jej neujal, zahynula by,“ dodáva J. Gáll. Aby ju zachránil, hneď bežal do lekárne kúpiť detskú fľašu s cumlíkom a sunar - mlieko v prášku. „Keď sa ma lekárnička pýtala, či to má byť fľaš a pre chlapca alebo dievčatko, iba som sa pousmial,“ smeje sa poľovník.

Zver neustále strážia kamery. Chodia ich sem kontrolovať aj ochranári. Tí potvrdili, že muflónom a danielom sa v Dusle darí. Podľa Tibora Karafu z úradu životného prostredia zvieratá výroba podniku nijako neohrozuje. „Majú dostatok potravy aj voľný pohyb. Rozmaznávajú ich tu dokonca viac ako v prírode,“ dodal Karafa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu