Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Poplach vo vesmíre: Na kozmonautov sa rútil odpad!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

MOSKVA/HOUSTON - Posádka vesmírnej stanice ISS včera musela rýchlo opustiť priestory svojho pracoviska na obežnej dráhe a uchýliť sa do dvoch kozmických lodí Sojuz pripojených pri parkovacích uzloch. Dôvodom boli drobné úlomky starých kozmických aparátov putujúcich priestorom, ktoré by pri náraze mohli bezpečnosť posádky ohroziť.

Agentúra ITAR-TASS napísala, že k incidentu došlo presne v deň, kedy mala šesťčlenná medzinárodná posádka na programe nácvik vypratania ISS v havarijných situáciách. Evakuačné cvičenie prebehlo ráno, takže popoludňajšie stretnutie s "kozmickým smetím" zvládli kozmonauti majstrovsky.

Pri ISS sú v súčasnej dobe zaparkované dve lode. V jednej z nich prečkali nebezpečné momenty ruskí kozmonauti Alexander Samokuťajev a Andrej Borisenko a americký astronaut Ronald Garan, v druhom potom Rus Sergej Volkov, Američan Michael Fossum a Japonec Satoši Furukawa.

Ohrozenie úlomkami starších vesmírnych aparátov obiehajúcich planétu nezaznamenali na ISS prvýkrát. Väčšinou je "útočník" zistený dostatočne skoro, aby ISS zrážke zabránila prechodom na vyššiu obežnú dráhu. V niektorých prípadoch ale prichádza ohrozenia tak náhle, že nezostáva než vedeckú stanicu vypratať. K prvej evakuácii ISS dalo pozemné riadiace stredisko v Houstone povel v marci 2009.

Okolo Zeme obieha veľké množstvo väčších či menších úlomkov, najmä vyslúžilých družíc a iného odpadu. Podľa ruských expertov len desatina všetkých človekom vyrobených predmetov pohybujúcich sa na obežnej dráhe pripadá na funkčné družice - zvyšok sú smeti.

Predmetov o priemere do desať centimetrov obieha okolo Zeme najmenej 100-tisíc, s priemerom do jedného centimetra desiatky miliónov. Čím sú väčšie, tým sú pochopiteľne nebezpečnejšie. Ak má napríklad vesmírny objekt veľkosť slepačieho vajca, môže proti ISS "zaútočiť" energiou naloženého kamióna pohybujúceho sa rýchlosťou 50 km/h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu