Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Blaznivé USA: Turistov lákajú na 9-tisíc megakuriozít!

Mechanické prasa Zobraziť galériu (4)
Mechanické prasa (Zdroj: roadsideamerica.com)

NEW YORK - Tisíce obyvateľov aj tento rok vyrazia na dovolenku do Spojených štátov za najväčšími miestnymi atrakciami, ako sú národné alebo zábavné parky, New York, Los Angeles či pláže na Floride. Zvlášť ak si na svojom výlete prenajímajú auto, môžu si cestu spestriť tisíckami menej známych, často kurióznych či dokonca bizarných turistických atrakcií.

Na serveri RoadsideAmerica.com ich nájdu cez 9000. "Ide o vrecúško karamelom potiahnutých orieškov predstavujúcich podivné a vtipné turistické destinácie," uvádzajú autori stránky. Cestovatelia si atrakcie prehľadne môžu nájsť podľa jednotlivých štátov, môžu si tiež pripraviť špeciálne mapy napríklad pre jednotlivé mestá. Staviť ale možno i na náhodné tipy. Vyhľadávať sa dá aj podľa kategórií.

Ak má niekto slabosť pre cintoríny zvieratiek, môže si na stránke pripraviť ich prehľad po celých Spojených štátoch. Hlavné lákadlá sú ale celkom iného rázu. Mesto Darwin v štáte Minnesota je tak napríklad domovom údajne najväčšieho klbka z povrázkov na svete vyrobeného jedným človekom. Je výsledkom 29 rokov práce miestneho farmára Francisa Johnsona, váži skoro deväť ton a má priemer vyše 3,5 metra.

Neďaleko slávneho Údolia smrti v Kalifornii sa zase nachádza mesto Baker pýšiace sa najväčším teplomerom na svete. Meria 134 stôp, teda takmer 41 metrov. Jeho výška je pritom symbolická. V stupňoch Fahrenheita zodpovedá najvyššej teplote nameranej v Spojených štátoch. Zaznamenaná bola práve v Údolí smrti a to v roku 1913.

USA sú tiež plné najroztodivnejších múzeí. V meste Poland v štáte New York tak napríklad turisti nájdu múzeum venované vykrajovacím formičkám na cukrovinky a sušienky. Sú v ňom napríklad repliky "formičiek" pochádzajúcich až zo 17. storočia.

V meste Plains v štáte Georgia je zase múzeum venované Billymu Carterovi, nie príliš úspešnému bratovi bývalého prezidenta Jimmyho Cartera, ktorý väčšinu času stával pred benzínovou pumpou s plechovkou piva a záujemcom rozdával rozumy o svojom súrodencovi či svetových problémoch. Z pumpy, ktorú roky viedol, sa mnoho rokov po jeho smrti stalo múzeum.

Server RoadsideAmerica.com tiež zachytáva mnoho pomníkov americkej tvorivosti. V meste Grand Rapids v štáte Michigan je tak napríklad k videniu obrie mechanické prasa, ktoré vzniklo ako príspevok do jednej umeleckej súťaže. Čoskoro sa ale zrejme bude sťahovať. Je na predaj a z mesta by malo zmiznúť v júli.

Cestujúci do USA sa musia pripraviť na prísne kontroly na letiskách, a to ako pred samotným letom do zeme, tak pri prípadných leteckých presunoch v rámci USA. Požičovne áut často na svojich webových stránkach uvádzajú len základnú cenu za požičanie bez poistenia. Konečná cena tak - aj s rôznymi daňami - býva zhruba dvojnásobná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu