Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Nová hrozba pre svetovú ekonomiku: Alzheimer!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Alzheimerova choroba by mohla mať v nasledujúcich generáciách čím ďalej tým ťaživejší vplyv na svetovú ekonomiku, a preto je na ňu treba pozerať ako na vážne finančné nebezpečenstvo, upozornili vo štvrtok americkí odborníci, ktoré cituje agentúra AFP.

V súčasnosti vo svete žije asi 24 až 37 miliónov ľudí s neliečiteľnou formou demencie a ich počet do roku 2050 podľa terajších prepočtov dosiahne 115 miliónov, povedali odborníci americkému kongresovému výboru pre zahraničné záležitosti.

Úmerne tomu, ako ženy rodia menej detí a populácia starne, bude svet čím ďalej tým horšie pripravený postarať sa o vysoký počet starých ľudí závislých od pomoci. Preto musí začať viac investovať do výskumu prevencie tejto choroby.
Miesta, ako je Európa, Rusko, USA či časti Ázie zaznamenávajú "pokles počtu obyvateľov, menej robotníkov a viac ľudí závislých na verejných zdravotníckych systémoch," povedal výboru George Vradenburg, zakladateľ skupiny USAgainstAlzheimer 's. "To vytvára finančný tlak na zdravotné systémy po celom svete a vyvoláva riziko, že rozvinutý svet - predovšetkým ázijský okrajový pás a západná Európa - zaznamenajú pokles ekonomického rastu a prosperity v nasledujúcich rokoch," dodal.

Podľa údajov londýnskej spoločnosti Alzheimer 's Disease International (ADI) boli v roku 2010 celosvetové náklady na túto chorobu 604 miliárd dolárov, teda takmer percento globálneho HDP.

"Keby Alzheimerova choroba bola krajín, potom by na základe HDP mala 18. najväčšiu ekonomiku na svete," povedala šéfka ADI Daisy Acostaová, ktorá Alzheimerovu chorobu označila za "najvážnejšiu jednotlivú zdravotnú a spoločenskú krízu 21. storočia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu