Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Mesiac sa ponoril do tieňa Zeme: Pošlite nám vaše zábery!

Úplné zatmenie Mesiaca Zobraziť galériu (4)
Úplné zatmenie Mesiaca

BRATISLAVA – Mesiac sfarbený dočervena ste mali možnosť sledovať na celom Slovensku. Dnes večer totiž nastalo úplné zatmenie Mesiaca. Táto fáza trvala od 21:22 do 23:03. Jedinečné divadlo postupného zatmenia začalo na oblohe krátko po západe Slnka.


Stali ste sa svedkom mimoriadnej udalosti? Boli ste pri tom a podarilo sa vám zachytiť unikátne okamihy? Pošlite nám FOTO alebo VIDEO s krátkym popisom udalosti na e-mailovú adresu tipy@topky.sk alebo na SMS a MMS číslo 0910 177 023.

Ako dochádza k úplnému zatmeniu Mesiaca?

Planéta Zem vtedy stojí presne medzi Slnkom a Mesiacom. Z tohto dôvodu dopadá na Mesiac tieň Zeme. Napriek tomu Mesiac nie je na pohľad čierny, ale tmavočervený.

Čo spôsobuje sfarbenie Mesiaca do červena?

V čase zatmenia má Mesiac oranžovo- až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových častiaciach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od zaprášenosti vysokých vrstiev zemskej atmosféry sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného pri malom zaprášení až po tmavohnedé pri veľkom stupni zaprášenia, píše sa na www.vesmir.sk.

Ako sledovať zatmenie?

Pekný zážitok z pozorovania zatmenia poskytol pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan alebo záves. Za dobrých podmienok (priezračná obloha bez svetelného znečistenia) je možné pomocou triedra vyhľadať emisnú hmlovinu Laguna vľavo od Mesiaca.

Nezabudnite: Pošlite nám fotky zatmenia Mesiaca na tipy@topky.sk a pripíšte kedykde ste zábery urobili.

Jednotlivé fázy zatmenia Mesiaca

Úplné zatmenie Mesiaca
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)


Úplné zatmenie Mesiaca v New Yorku
Mesiac sa ponoril do
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu