Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pripravte sa, zatmenie Mesiaca už dnes večer!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

POPRAD - Dnes večer nastane úplné zatmenie Mesiaca. V prípade priaznivého počasia sa bude takmer celý priebeh dať pozorovať aj zo Slovenska, a to krátko po západe Slnka.

Zatmenie sa začne o 20:22 a úplne sa skončí o 0:03 nasledujúceho dňa, uviedol Július Koza z Astronomického ústavu SAV. Jedinečným ho robí veľká dĺžka fázy úplného zatmenia od 21:22 do 23:03, keď bude Mesiac celkom ponorený v tieni Zeme až 101 minút.

To je spôsobené tým, že bude prechádzať takmer stredom zemského tieňa. Dĺžkou trvania to bude piate najdlhšie zatmenie Mesiaca v tomto storočí. Najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v 21. storočí nastane 27. júla 2018 a potrvá takmer 104 minút.

V čase zatmenia má Mesiac oranžové až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosólových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od zaprášenosti vysokých vrstiev zemskej atmosféry sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného pri malom zaprášení až po tmavohnedé pri veľkom stupni zaprášenia.

Podľa Kozu bude zaujímavé pozorovať, ako sa prejaví na vzhľade zatmenia kombinácia malej výšky Mesiaca nad obzorom a popola vyvrhnutého nedávno islandskou sopkou Grimsvötn. Pekný zážitok z pozorovania zatmenia poskytne pohľad cez poľovnícky alebo turistický ďalekohľad. V prípade zamračenej oblohy bude možné sledovať zatmenie Mesiaca aj na internete.

Ďalšiu šancu uvidieť zatmenie Mesiaca budeme mať v tomto roku ešte raz, a to 10. decembra. V tomto prípade však budeme môcť pozorovať len jeho druhú polovicu, pretože Mesiac vtedy u nás vyjde v čase blízko najväčšej fázy zatmenia.

Chystáte sa aj vy fotiť zatmenie Mesiaca? Nezabudnite nám Vaše zábery poslať na tipy@topky.sk. Najkrajšie z nich zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu