Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Červená farba: Študenti majú po nej horšie známky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ROCHESTER/HANOVER - Reakcie ľudí sú po zazretí červenej farby silnejšie a rýchlejšie, pričom si to ani neuvedomujú. Môžu za to evolučné mechanizmy.

V časopise Emotion to oznámili Andrew Elliot z University of Rochester v (New York) a Henk Aarts z Universiteit van Utrecht (Holandsko).

"Červená farba zosilňuje naše fyzické reakcie, vnímame ju ako znak nebezpečenstva. Keď sa totiž ľudia rozhnevajú, alebo pripravujú zaútočiť, sčervenie im pokožka. Dobre si uvedomujú sčervenanie aj u iných, ako i jeho dôsledky," vysvetlil Elliot.

Popri mobilizácii dodatočnej energie však hrozba vyvoláva aj znepokojenie, odvrátenie pozornosti od vykonávania dôležitých úloh a nadbytočné sústredenie sa na seba samého. To všetko vyčerpáva mentálne zdroje daného človeka.

Minulé výskumy preukázali rušivý vplyv červenej na vykonávanie zložitých mechanických a mentálnych úloh. Športovci, ktorých súper má červený dres, častejšie prehrávajú. Študenti, ktorí pred skúškou uvideli červenú, mávajú horšie známky.

"Farba nás ovplyvňuje mnohými spôsobmi v závislosti na kontexte," povedal vedec. Pred časom taktiež uviedol, že červený odev vyvoláva podvedomú vzájomnú príťažlivosť mužov a žien.

Nový výskum sa skladal z dvoch meraní silovej reakcie dobrovoľníkov vzápätí po tom, čo uvideli červenú a iné farby. V obidvoch pokusných situáciách červená značne zväčšila silu, ktorú dobrovoľníci vyvinuli. V jednej spomínaná farba dokonca zrýchlila aj samotnú reakciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu