Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Žiaci sú agresívnejší: Väčšina sa bije aspoň raz za rok

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Žiaci vo veku 11 rokov sa v škole správajú čoraz agresívnejšie, priznávajú aj účasť na šikanovaní. Agresívne správanie priznávajú viac aj dievčatá. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorá zisťovala správanie slovenských žiakov vo veku 11, 13 a 15 rokov.

Vlani oslovili v rámci tohto medzinárodného projektu Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) viac ako 4000 detí. V anonymných dotazníkoch sa ich pýtali, koľkokrát za rok sa bili a ako často sa zúčastnili ako aktéri na šikanovaní za posledných pár mesiacov.

Viac ako polovica chlapcov a pätina dievčat vo všetkých troch vekových kategóriách priznala účasť na bitke aspoň raz v priebehu uplynulého roka. "Za závažné je možné považovať zistenie, že zatiaľ čo miera výskytu agresívneho správania zostáva u 15-ročných nezmenená, 11 a 13-roční chlapci sa vyrovnávajú s 15-ročnými," potvrdila pre TASR hlavná riešiteľka štúdie Andrea Madarasová Gecková z Ústavu verejného zdravotníctva Lekárskej fakulty Univerzity Pavla J. Šafárika v Košiciach.

U 11 a 13-ročných dievčat je nárast výskytu takéhoto správania dokonca dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcim zberom pred štyrmi rokmi. Šikanovanie z pozície aktéra priznávali viac chlapci, a to najmenej 2-3 za mesiac počas školského roka.

Projekt Health Behaviour in School Aged Children iniciovali vo Veľkej Británii, Fínsku a Nórsku v roku 1983, Slovensko doteraz zbieralo informácie štyrikrát, vždy po štyroch rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu