Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Liahnutie orlíkov naživo láme rekordy na internete!

Orlica čaká kým sa mláďa vyliahne
Orlica čaká kým sa mláďa vyliahne

WASHINGTON - Hniezdo orlov bielohlavých v USA sa stalo hitom na internete. Vyliahnutie orlích mláďat sledovalo na internete naživo už viac ako 100 000 divákov. Keď sa v sobotu vyliahlo prvé z nich, stránka pod náporom návštevníkov skolabovala a dve hodiny nebola prístupná, napísala agentúra AP.

Stredom pozornosti je orlie hniezdo v severovýchodnej časti štátu Iowa. Tri vajcia tú samica orla bielohlavého zniesla koncom februára. Prvé mláďa sa vyliahlo v piatok, ďalšie rozbilo škrupinu v nedeľu. Tretie by sa podľa biológa a riaditeľa projektu Boba Andersona malo objaviť asi do troch dní. S rodičmi by orlíci mali zostať do júla.

"Prečo taký úspech? Neviem, myslím, že ľudia chcú vidieť niečo pozitívne," vyhlásil podľa agentúry AFP Anderson, ktorý orlie hniezdo na strome vo výške asi 24 metrov dokumentuje niekoľko rokov. Cez internet mohli život v orlom hniezde vlani naživo sledovať študenti a vysokoškoláci. Tento rok živé vysielanie verejnosti sprostredkoval nový web pre prenos multimediálnych dát.

Kamera približne o veľkosti grepu je vybavená infračerveným svetlom a umožňuje nepretržite snímať život dravcov. Anderson uhol záberu ovláda joystickom z neďalekej chaty. V "službe" sa strieda s dvomi dobrovoľníkmi.

Párik orlov hniezdo vystaval pred štyrmi rokmi. Za tú dobu prieviedol na svet osem mladých. Živý prenos z orlieho hniezda si môžete pozrieť tu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu