Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prečo sú ruské snímky Zeme iné ako americké?

Ruská (hore ) a americká snímka Zobraziť galériu (4)
Ruská (hore ) a americká snímka

LONDÝN/BRATISLAVA - Niektoré z najviac odhaľujúcich a fascinujúcich ruských snímok Zeme jasne farebne rozlišujú rôzne krajiny podľa terénu a jemne opisujú výšku obrysov hôr. Sú až neuveriteľne krásne na pohľad, ale tiež unikátne a celkom odlišné od predstavy o našej planéte, ktoré ponúkla zo svojich misií NASA v priebehu rokov. Prečo je to tak?

Rozdiel v obrázkoch z ruskej družice vo vzhľade planéty môže byť pripísaný inému spôsobu interpretácie dát.

Meteorologická družica Elektro-L posiela na Zem snímky každých 30 minút, ale je schopná ich zasielať aj v 10-minútovom intervale. V súčasnosti sa nachádza 36-tisíc km nad rovníkom.

Ak sa ruské snímky javia presnejšie ako tie z NASA, americká vesmírna agentúra tvrdí, že nie sú ani lepšie, ani horšie. Elektro-L obrázky sú kombináciou viditeľného a blízkeho infračerveného žiarenia, takže Zem zobrazujú spôsobom, ktorý nie je viditeľný pre ľudské oči, vegetácia napríklad vyzerá byť červená. Tento systém môže simulovať štandardnú RGB farbu obrazu.

Ekvivalent NASA, meteorologická družica GOES, nepoužíva blízko infračervené pásma a zachytáva snímky v čiernej a bielej pomocou niekoľkých infračervených vlnových dĺžiek. Tie sú potom prenesené do farebných obrázkov pomocou 3D technológie.

Metóda NASA ukazuje, čo oko skutočne vidí. Ruské snímky ponúkajú iný pohľad, ktorý môže mať väčšiu výpovednú hodnotu, ale je údajne menej realistický.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu