Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Svetový deň informovanosti o autizme: Rozsvietil sa aj Empire State Building!

Niagarské vodopády v Ontariu. Zobraziť galériu (8)
Niagarské vodopády v Ontariu.

Na autizmus sa rozhodli upriamiť pozornosť mnohé významné budovy a miesta na celom svete. Do akcie sa zapojí aj server www.zoznam.sk.

Počas noci z piatku 1. apríla na sobotu 2. apríla sa mnohé významné budovy sveta vysvietili na modro. Urobili tak preto, aby upozornili na Svetový deň informovanosti o autizme, ktorý už tradične pripadá na 2. apríla. Na modro tak túto noc svietili napríklad aj budova Empire State Building v New Yorku alebo Niagarské vodopády, maďarský parlament a ďalšie budovy v Dubaji, Kanade, Anglicku aj v Európe. Neinvestičnému fondu F84, ktorý sa venuje pomoci rodinám s autistickým členom na Slovensku, sa podarilo do akcie s názvom Light It Up Blue zapojiť aj jeden z najnavštevovanejších slovenských portálov na Slovensku www.zoznam.sk, ktorého pozadie bulo počas celého dňa 1. apríla rovnako podfarbené modrou farbou.

Svetový deň informovanosti o autizme bol ustanovený rezolúciou OSN a nabáda všetky členské štáty, aby prijali opatrenia na zvýšenie povedomia o autizme v celej spoločnosti a podporovali včasnú diagnózu a následnú starostlivosť. Ako uvádzajú svetové štatistiky, problém autizmu sa dotýka jedného milióna jedincov na celom svete. Osvetlením významných budov voči nim vyjadruje zvyšok spoločnosti pochopenie a súcit.

Na Slovensku ku príležitosti tohto dňa spúšťa fond F84 dva nové portály. Tie chcú byť nápomocné rodinám s autistickými deťmi, ktoré žijú v rôznych kútoch Slovenska a často sa nemajú kam obrátiť s otázkami a prosbou o pomoc pre ich blízkych trpiacich autizmom. Na týchto portáloch nájdu všetky potrebné informácie ohľadom vzdelávania, výchovy, užitočné majú byť aj inštruktážne videá. Peniaze na ich vytvorenie sa fondu F84 podarilo vyzbierať vďaka rozličným zbierkam a darom verejnosti. Fond sa však snaží pomáhať aj konkrétnym rodinám, ktoré sa v dôsledku postihnutia svojho dieťaťa, ocitli v ťažkých životných situáciách. Ak ste sa rozhodli pomôcť aj vy, zašlite darcovskú SMS v tvare DMS AUTIZMUS na číslo 877. Cena odoslanej správy je 1 Euro. Viac informácii o fonde F84 nájdete na www.f84.sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu