Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pavúčí muž chce zdolať najvyššiu budovu sveta

Alain nie je všade práve vítaný
Alain nie je všade práve vítaný

DUBAJ - Francúzsky "pavúčí Muž" Alain Robert (48), ktorý je známy po celom svete svojou záľubou v zdolávaní mrakodrapov, sa budúci týždeň chystá pokoriť najvyššiu budovu sveta - dubajskú Burdž Chalífa.

Francúz, ktorého pre jeho dobrodružné kúsky prezývajú Spiderman, dostal podľa emirátskej Vyššej technologickej školy (Higher Colleges of Technology) povolenie vyliezť na 828 metrov vysokú budovu v čase, keď táto inštitúcia bude organizovať konferenciu Vzdelávanie bez hraníc.

Výstup na mrakodrap sa od iných akcií podobného typu bude líšiť, pretože Robert použije lano a ďalšiu výstroj, aby splnil požiadavky organizátorov. Bude to tak pre neho zmena, pretože zvyčajne lezie bez povrazov a ďalšieho vybavenia, len s pomocou vlastných rúk a nôh. V takýchto prípadoch na neho ale väčšinou hore čakajú policajti a pokuty.

"Znova a znova som žiadal o povolenie a zakaždým som počul len hlasné nie," citovala Roberta agentúra AP. Na lezenie sa už teší, pretože ide o súčasnú najvyššiu budovu sveta.

Za sebou má už vyše 70 mrakodrapov, vrátane newyorského Empire State Building, chicagskeho Willis Tower alebo Petronas Towers v malajskom Kuala Lumpur. V roku 2004 zliezol tiež taiwanský Taipei 101, ktorý bol pred dostavením mrakodrapu Burdž Chalífa najvyššou stavbou.

Robert sa pripravuje naťahovaním a robením klikov a zhybov. Počas výstupu budú na rímsach asistenti, ktorí budú kontrolovať stav lán. Na spomínaných plošinách, ktoré sú rozmiestnené zhruba po 30 až 40 poschodiach, si lezec vždy asi desať minút odpočinie.



Pavúčí muž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu