Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Historická "cesta do stredu Zeme", cez osemkilometrový tunel!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SOUTHAMPTON - Jules Verne nebol ďaleko od pravdy keď písal svoju knihu Cesta do stredu Zeme. Až tak hlboko sa síce ešte nikomu dostať nepodarilo, tím britských vedcov však k tomu bude mať bližšie ako ktokoľvek iný doteraz.

Výskumníci sa chystajú prevŕtať do zemského plášťa a priniesť odtiaľ vzorky, ktoré by odhalili nové skutočnosti o pôvode našej planéty. Pozoruhodná akcia si vyžiada vyvŕtanie úzkeho tunela cez masu pevnej skaly nachádzajúcej sa pod morským dnom, kde teplota dosahuje až 298°C. V takejto hĺbke bude tlak na zariadenie 285-tisíc krát väčší ako gravitácia na povrchu.

Odvážny projekt predstavili odbornej verejnosti Damon Teagle z Národného oceánografického centra v Southamptone a Benoit Ildefonse z francúzskej Univerzity v Montpellier. Zemský plášť si za predmet svojho výskumu vybrali preto, lebo sa v ňom nachádzajú mnohé horniny, ktoré by mohli pomôcť objasniť históriu Zeme. Plášť je najtenší pod oceánskou kôrou (1 až 20 km), preto budú vedci pravdepodobne vŕtať v Pacifiku.

Experti dúfajú, že vzorky taktiež prinesú viac informácií o tzv. Mohorovičičovej vrstve, skrátene Moho, čo je vrstva diskontinuity nachádzajúca sa medzi zemskou kôrou a zemským plášťom v hĺbke približne 35 kilometrov pod zemou. Získané poznatky by mohli pomôcť vysvetliť ako a prečo dochádza k zemetraseniam.

Vedci sa už v minulosti pokúšali prevŕtať do zemského plášťa, vždy to však stroskotalo na zlej organizácii a nedostatku financií. Tím doktora Teagla dúfa, že sa im s pomocou odborníkov a vhodnej technológie podarí zahájiť projekt v roku 2018.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu