Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Gándhí bol bisexuál a mal vzťah s kulturistom!, tvrdí kniha

Kniha o Gándhím si nedáva servítku pred ústa Zobraziť galériu (3)
Kniha o Gándhím si nedáva servítku pred ústa

LONDÝN/BRATISLAVA - Mahátma Gándhí bol bisexuál a opustil svoju ženu, aby mohol žiť s nemecko-židovským kulturistom, píše sa v kontroverznej biografii. Vodca indického hnutia za nezávislosť údajne hlboko miloval Hermanna Kallenbacha, ktorý sa "úplne zmocnil jeho tela".

Kallenbach sa narodil v Nemecku, ale emigroval do Južnej Afriky, kde sa z neho stal bohatý architekt a aj jeden z najbližších Gándího učeníkov. Pár žil spoločne po dobu dvoch rokov v Kallenbachovom dome a sľúbili si dať navzájom "viac lásky, a ešte viac lásky... takej lásky ako dúfajú, že svet ešte nevidel".

Podobné tvrdenia odznievajú v novej biografii autora Josepha Lelyvelda nazvanej "Veľká duša: Mahátma Gándhí a jeho boj s Indiou", ktorá upresňuje rozsah jeho vzťahu s Kallenbachom ako nikdy predtým.

Vo 13-tich rokoch sa Gándhí oženil s Kasturbai Makhanjiovou (14), ale po štyroch deťoch sa v roku 1908 od seba odlúčili, a tak mohol žiť s Kallenbachom, uvádza sa v knihe. Bývalý kulturista mu musel sľúbil, že sa nikdy "žiadostivo nepozrie na nejakú ženu". "Neviem si predstaviť niečo také škaredé ako pohlavný styk medzi mužmi a ženami," povedal mu neskôr.

Lelyveldova kniha presahuje mýtus, maľuje úplne iný obraz o Gándhího súkromnom živote a prezentuje úžasné výroky o jeho sexualite. Napríklad podrobnosti ako aj vo svojich 70-tich rokoch pravidelne spal s jeho 17-ročnou neterou a inými ženami, ale snažil sa, aby sa nevzrušil.

Takéto odhalenie o Gándhím sa môže hlboko dotknúť miliónov nasledovníkov po celom svete. Nikto z indickej komisie sa ku knihe nevyjadril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu