Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Študent zbiera peniaze na štátny dlh, chýba mu už "len" 1,68 miliardy!

Študent nepohrdne ani darcami zo zahraničia
Študent nepohrdne ani darcami zo zahraničia

RIGA - V Lotyšsku začal dobrovoľný zber prostriedkov na uhradenie dlhu, ktorý má tento pobaltský štát v Medzinárodnom menovom fonde. Iniciátorom akcie je študent práv z Rigy Matiss Bartulis, ktorý na podporu svojej myšlienky vytvoril špeciálne webové stránky. Lotyšsko má dlh 1,68 miliardy eur.

Bartulis svoju ponuku vylepšiť v neľahkej situácii štátne financie adresuje nielen lotyšským občanom, ale aj prípadným darcom zo zahraničia. Akcia potrvá do konca roka 2013, kedy vybrané prostriedky dostane štátna pokladnica. Na oplátku rigský študent žiada od štátu záruky "konkrétneho, hmatateľného a viditeľného zlepšenia" životných pomerov. Ak takéto záruky organizátor akcie nedostane, venuje peniaze na humanitárne účely.

Akcia nazvaná Save Latvia (Zachráň Lotyšsko) dáva občanom možnosť poukazovať peniaze pomocou darcovských SMS, cez online platobnú službu PayPal alebo bankovým prevodom. Lotyšsko sa na požičke 1,68 miliardy eur s MMF dohodla v roku 2008. Peniaze majú pokryť straty spôsobené hlbokým hospodárskym kolapsom, ktorý krajine spôsobila kríza. Lotyšsko malo koncom minulého roka zahraničný dlh vo výške 4,1 miliardy latov.

Od utorňajšieho otvorenia webových stránok Bartulis zhromaždil 476 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu