Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Historický objav: Na Aljaške našli 11 500-ročné batoľa!

Archeológovia odkrývajú nález Zobraziť galériu (3)
Archeológovia odkrývajú nález

JUNEAU - Prelomový objav sa podarilo urobiť na Aljaške, ktorá sa rozprestiera na polárnom kruhu. Archeológovia tam odkryli najmladšie ľudské pozostatky z doby ľadovej, ktoré patria trojročnému dieťaťu.

Xaasaa Cheege Ts'eniho tam pred 11 500 rokmi mala pochovať jedna z najstarších známych amerických rodín. Jeho vek určili vedci na základe analýzy chrupu, teraz sa pomocou DNA snažia zistiť aj pohlavie. Batoľa je tak druhým najmladším dieťaťom pochádzajúcim ešte z doby ľadovej, ktoré našli na americkom kontinente.

Výskumníci už teraz zvádzajú debaty o tom, čo sa vlastne Xaasovi stalo. Niektorí z nich sa domnievajú, že ho uvarili a zjedli. Všetci sa však zhodujú v tom, že nález je "skutočne veľkolepý". Podľa ich slov tak vďaka nemu dokážu lepšie porozumieť životu vtedajších usadlíkov, ktorí na Aljašku prišli z Ázie pred tisícmi rokov.

Ako uviedol vedecký časopis Journal, "pohrebisko dokazuje, že obyvatelia v tom čase lovili ryby, vtáky, malé cicavce i divinu". Vzácne nálezisko sa nachádza v lese v nížine uprostred krajiny a okrem Xaasaanových ostatkov v ňom archeológovia objavili aj zrúcaniny domu a rôzne artefakty ako napríklad kamenné nástroje slúžiace na rezanie. Obydlie sa malo podľa nich využívať len v lete, o čom svedčia kosti z lososa a zvyšky veveričích mláďat.

Archeologický objav je už druhým prevratným svojho druhu za krátke obdobie. V decembri izraelskí výskumníci našli najstaršie pozostatky človeka vôbec, ktoré údajne siahajú až do roku 400 000 pred naším letopočtom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu