Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Prelomový experiment: Ošípané učia chodiť na záchod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ - Experiment, ktorý by mohol byť jednoduchým riešením problémov spojených s chovom ošípaných v podobe exkrementov, zápachu a značnej spotreby vody, testuje Taiwan. Miestne farmy sa budú snažiť naučiť svoje prasce chodiť na záchod, napísala dnes agentúra Reuters.

Prvé výsledky sú povzbudivé, a tak taiwanská vláda nabáda farmy, aby sa k výchove prasiatok pripojili. Ako stimul im ponúka peniaze, ale tiež zdôrazňuje výhody v podobe menej vodnatého hnoja, ktorý možno predať za vyššiu cenu ako hnojivo.

Prasací záchod tvorí sústava železných tyčí nainštalovaných asi 20 centimetrov nad podlahou v kúte chlieva. Ošípané si stúpnu medzi tyče, aby vykonali potrebu, pričom sa ich exkrementy zhromažďujú na jednom, ľahko vyčistiteľnom mieste.
    
Na Taiwane žije asi šesť miliónov svíň, teda priemerne jedna na štyroch obyvateľov. Keby všetky začali chodiť na záchod, potom taiwanské ministerstvo životného prostredia odhaduje, že by sa terajších zhruba 180 miliónov litrov vody používaných denne na čistenie ohrád znížilo na polovicu.

Ministerstvo preto vydalo jednoduchý, trojbodový návod, ako ošípané chodenie na záchod naučiť. Dať na zvolené miesto trochu trusu - ošípané potom pôjdu za zápachom. Vyčistiť zvyšok chlieva, aby prasiatko nič nemiatlo - a potom ich už nechať, aby sa s novým usporiadaním vecí dôkladne zoznámili. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu