Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

roka: Osemnásťročná kráska bez nosa a uší!

Mladá žena momentálne žije v Spojených štátoch Zobraziť galériu (2)
Mladá žena momentálne žije v Spojených štátoch

AMSTERDAM - Medzinárodnú súťaž World Press Photo za rok 2010 dnes vyhrala šokujúca snímka Afghánky s odrezaným nosom a ušami, ktorej autorkou je juhoafrická fotografka Jodi Bieberová.

Fotografie dievčaťa, ktorej krása ostro kontrastuje s jej zmrzačením, zverejnil 1. augusta 2010 na titulnej strane časopis Time ako ukážku "spravodlivosti", ktorú presadzuje afgánske radikálne hnutie Taliban. Nos a uši svojej žene odrezal manžel ako trest za "neposlušnosť", napísala agentúra AP.

Porota vo zdôvodnení svojej voľby uviedla, že akokoľvek je aranžovaná fotografia osemnásťročnej Bibi Aishy šokujúca, stavia sa k otázke násilia na ženách dôstojným spôsobom. Dievča z fotografie odviezla z Afganistanu americká armáda a teraz žije v USA, kde podstúpila plastickú operáciu.

"Je to neuveriteľne silná snímka. Vysiela do sveta ohromný odkaz o polovici populácie, ktorú tvoria ženy, z ktorých mnoho stále žije v biednych podmienkach a sú vystavené násiliu. Je to tak silné, pretože tá žena vyzerá tak dôstojne, ikonické," uviedla vo vyhlásení členka poroty Ruth Eichhornová.

Porota WPP vyberala z rekordného počtu 108 059 fotografií, ktoré zakúpilo 5847 fotografov zo 125 krajín. Ceny nakoniec získalo 56 fotografov z 23 krajín. V nezvyklom kroku tento rok porota vyzdvihla sériu dvanástich snímok, ktoré zhotovili pod zemou čilskí baníci, ktorí boli uväznení v bani 69 dní.

Celková víťazka jednej z najprestížnejších fotografických cien sveta Bieberová získala s rovnakou fotografiou aj prvé miesto v kategórii jednotlivý portrét. Za víťazstvo WPP dostane finančnú odmenu 10.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu