Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Šťastlivec či smoliar? Vypadol z lietadla a skončil na kope sena!

Frano Selak
Frano Selak

ZÁHREB - Šťastena stojí na jeho strane! Chorváta Frana Selaka nenadarmo mnohí prezývajú najšťastnejším človekom na svete. Dôchodca z mesta Petrinja totiž niekoľkorát oklamal smrť a dokonca vyhral v lotérii!

Hoci to znie neuveriteľne, bývalý hudobný pedagóg Selak (82) prežil niekoľko dopravných nehôd vrátane pádu lietadla a vlakového nešťastia. Tá prvá sa odohrala v roku 1962, keď cestoval zo Sarajeva do Dubrovníka. Vykoľajil sa vlak a skončil v ľadovej rieke. Pri nehode vtedy zahynulo sedemnásť ľudí a samotný Frano sa zachránil len vďaka tomu, že sa mu podarilo doplávať na breh. Okrem podchladenia a zlomeného ramena sa mu však nič iné nestalo.

O rok neskôr, počas jeho prvej a jedinej cesty lietadlom, z neho nešťastne vypadol, keď sa uvoľnili jedny z dvier. Devätnásť ľudí prišlo o život, Selak však dopadol na kopu sena, ktoré ho zachránilo pred istou smrťou.

V roku 1966 spadol s autobusom, v ktorom sa viezol, do rieky. Štyria ľudia sa utopili, Frano opäť vyviazol len s malými škrabancami. Pri ďalšom incidente na čerpacej stanici prišiel počas tankovania takmer o všetky vlasy. Chybné palivové čerpadlo sa dostalo do kontaktu s horúcim motorom auta a cez vetracie otvory vyšľahol oheň rovno na Chorváta.

Po dvadsiatich rokoch relatívneho pokoja ho v Záhrebe zrazil autobus, Frano i tentokrát utrpel len menšie zranenia. Od zatiaľ poslednej nehody uplynulo pätnásť rokov. Vtedy sa počas jazdy cez hory nedokázal na úzkej ceste vyhnúť oprotiidúcemu nákladnému autu, prerazil bariéry a rútil sa do 90-metrovej priepasti. V poslednej chvíli ale dokázal z vozidla uniknúť. Zachytil sa stromu a ďalej už len sledoval, ako jeho auto dopadlo na dno rokliny a explodovalo.

Selakovi sa darilo aj po finančnej stránke; pred šiestimi rokmi vyhral v lotérii v prepočte 870-tisíc eur. Nedávno však väčšinu peňazí rozdal svojej rodine a priateľom, pretože tvrdí, že "šťastie si za peniaze nekúpi". "Všetko, čo potrebujem, je moja žena Katarína. Keď prišla do môjho života, cítil som sa požehnaný," povedal Frano.

"Niekto ma síce považuje za šťastlivca, ja si ale myslím, že je to práve naopak. Podľa mňa je to obrovská smola, že som sa už toľkokrát za život ocitol v nebezpečných situáciach," dodal.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu