Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Pavel Horváth (71) zbiera autogramy najslávnejších športovcov sveta

P. Horváth je na svoju zbierku hrdý. Zobraziť galériu (4)
P. Horváth je na svoju zbierku hrdý.

TLMAČE-LIPNÍK - Šport zbožňuje. Kvôli podpisu obľúbeného športovca je ochotný podstúpiť aj nemožné. Pavel Horváth (71) z Tlmáč-Lipníka v okrese Levice je však náročný. Športová hviezda musí mať najmenej dve víťazné medaily!

Bývalý technik v tlmačských strojárňach si v albumoch uchováva 71 podpisov najslávnejších športovcov. Od mnohých má fotografiu, na viacerých je s nimi aj on. V zbierke má aj podpis amerického atléta z 30. rokov Jessa Owensa známeho i tým, že Hitler mal problém podať mu ruku pre jeho tmavú pleť.

K unikátom zbierky patrí autogram futbalistu Pelého, ktorého navštívil v Budapešti. P. Horváth vlastní aj podpisy Emila Zátopka, Ondreja Nepelu, Rusky Larisy Latininovej či Fína Paava Nurmiho. „Pred rokom som s manželkou zašiel do Budapešti za slávnou už 92-ročnou bývalou atlétkou Ibolay Csákovou. Nemohla uveriť, že ešte dnes chce od nej niekto autogram. Nedávno, žiaľ, už zomrela,“ hovorí zberateľ.

Spomína na časy, keď sa občas dostal na štadión za svojou hviezdou vďaka pivku, ktorým presvedčil vrátnikov, aby ho pustili. Podpis športovcov vraj dokáže prezradiť, čomu sa venujú. Džudista má tvrdšie ťahy perom, krasokorčuliar vycibrenejšie. Jeho posledným úlovkom je podpis Jamajčanky Merlene Otteyovej. Mrzí ho, že nemá podpis Weismüllera - filmového Tarzana, i to, že okrem maďarčiny nevie iné jazyky. „To mi stretnutie s hviezdami sťažuje,“ priznáva sa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu