Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Aj hádka má svoje pravidlá

Maličkosti, peniaze a výchova detí. Tak tieto veci patria k najčastejšie udávaným dôvodom, kvôli ktorým sa partnerské dvojice hádajú. Hoci je to niekedy veľmi ťažké, skôr ako sa pustíte do vzájomnej konfrontácie, skúste sa naučiť zopár pravidiel.

Určite to u takmer každej dvojice z času na čas zaiskrí. Existuje len veľmi málo vzťahov, v ktorých neprišlo k žiadnym slovným prestrelkám, napriek tomu ste sa už určite stretli s vyjadrením typu „my sa nikdy nehádame“. V tej chvíli vám asi napadne: „Je v našej domácnosti všetko v poriadku, veď my sme mali niekoľko sporov?“ Psychológovia tvrdia, že hádka dokáže prečistiť vzduch a môže byť prospešná, ak viete, ako na to. Jej cieľom totiž je naďalej udržať dobrý vzťah, vyjasniť si problémy a prísť k vzájomnej dohode.

Správne načasovanie
Nezačnite s hádkou, keď ste unavení, prišli ste nahnevaní z práce a negatívne emócie by ste si najradšej vybili na tom druhom. Diskusiu odložte na neskôr aj vtedy, ak je váš partner na odchode a niekam sa ponáhľa. Kritickú udalosť by ste si mali vysvetliť čo najskôr a neodkladať to do stratena, pretože problémy sa nakopia a vy časom zbytočne vybuchnete.

Len nie na verejnosti
Hádka je súkromná vec, a práve preto by mala prebiehať medzi štyrmi očami. Ak ste v spoločnosti, počkajte na návrat domov, alebo na odchod návštevy. Vhodným miestom nie je ani ulica, obchod či kino, a neriešte to ani cez telefón.

Viete, prečo sa hádate?
Každá hádka musí mať reálny základ a hlavne - už dopredu by ste mali vedieť, čo ňou chcete vyriešiť. Hádať sa pre maličkosti je zbytočné. Aj vášmu partnerovi musí byť jasné, o čo vlastne ide. Držte sa iba jednej témy a nekombinujte dokopy viaceré situácie.

Istý víťaz?
Pri vzájomnej konfrontácii nejde o to „kto z koho“. Nesnažte sa byť za každú cenu víťaz, veď váš partner nie je súper, ale bytosť, s ktorou chcete naďalej žiť a spoločne dospieť k možnému riešeniu problémov.

Kroťte svoje emócie
Snažte sa zachovať chladnú hlavu, nezvyšovať hlas a partnera neponižovať. Vyhnite sa úderom pod pás, zosmiešňovaniu, nadávkam, vyťahovaniu vecí, o ktorých viete, že sa toho druhého dotknú, a už vôbec sa neuchýľte k fyzickému násiliu. A hlavne - dajte aj kritizovanému priestor na jeho názor a argumentáciu!

Nevyťahujte staré veci!
Minulosť je minulosť, s tou súčasnou hádkou nemá nič spoločné. To, čo ste si nevydiskutovali predtým, do momentálneho sporu neťahajte. Nezovšeobecňujte! Komu už len pomôžu výroky typu: „Ty stále všetko pokazíš!“ „Nikdy nič nevyriešiš!“ a podobne.

Umenie robiť kompromisy
Treba si vedieť povedať svoj názor, ale prijať aj pohľad druhého, len tak dospejete k zhode. Takže najlepšie je uznať aj svoje chyby a omyly, ospravedlniť sa, ak ste sa mýlili a pochváliť partnerove kvality.

Viac o vzťahoch čítajte na www.lesk.sk >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu