Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Požiadať o voľbu do prenosnej volebnej urny stačí v deň volieb

BRATISLAVA - Voliči, ktorí zo závažných - najmä zdravotných dôvodov nebudú môcť v deň volieb v sobotu 17. júna ísť sami voliť do volebnej miestnosti, môžu požiadať o voľbu do prenosnej volebnej schránky.

Ako pre agentúru SITA povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) pre voľby do NR SR Lívia Škultétyová, stačí, ak v deň volieb požiada takýto volič svojho príbuzného, známeho či suseda, aby vo volebnej miestnosti požiadal okrskovú volebnú komisiu o to, aby k nemu vyslala svojich členov s prenosnou volebnou schránkou. Požiadať o to treba tú okrskovú volebnú komisiu, pod ktorú volič patrí podľa miesta svojho trvalého bydliska. Vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie zabezpečia tajnosť hlasovania. Okrsková volebná komisia vyznačí účasť týchto voličov na hlasovaní hneď po návrate svojich členov s prenosnou volebnou schránkou do volebnej miestnosti. Ak volič nemôže pre svoje zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky alebo nemôže sám upraviť hlasovací lístok, môže to na jeho požiadanie a v jeho prítomnosti za neho urobiť iný volič, nemôže to však byť člen okrskovej volebnej komisie.

Voliť môžu aj voliči v zdravotníckych, sociálnych a obdobných zariadeniach ako aj v celách policajného zaistenia alebo vo väzbe. Podmienkou je, aby boli buď v okrsku, do ktorého patria podľa svojho trvalého bydliska alebo aby mali voličský preukaz. Možnosť voliť im zabezpečí v spolupráci s vedúcim príslušného zariadenia okrsková volebná komisia, v ktorej obvode je toto zariadenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu