Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Peter Hledík, zakladateľ a viceprezident Art Film Fest, bol online!

Peter Hledík
Peter Hledík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Herec, režisér, scenárista, zakladateľ a viceprezident festivalu, riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v Trenčíne a Trenčianských Tepliciach. Zásluhou Petra Hledíka sa pred 18 rokmi prvýkrát uskutočnila v Trenčianskych Tepliciach komorná prehliadka dokumentárnych filmov.

Písal sa rok 1993, teda rok vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Po troch rokoch sa začala na festivale udeľovať cena Hercova misia, ktorá sa každoročne udeľuje hercovi, ktorý ovplyvnil myslenie, životný štýl a hodnoty svojej generácie.

Dnes je z Art film festu prestížny a uznávaný filmový festival, ktorý navštívila Catherine Deneuve, Jean-Paul Belmondo, Jiří Bartoška, Milka Vašáryová, Geraldine Chaplinová, Jaromír Hanzlík, Jeremy Irons, Nastassja Kinski, Dagmar Havlová Veškrnová, Štefan Kvietik, Jiřina Bohdalová, Boleslav Polívka, Peter Greenaway a i.

Z pomerne skromných začiatkov sa Petrovi Hledíkovi podarilo vybudovať špecializované podujatie s medzinárodným zvukom, kam ochotne prichádzajú umelci svetového mena.

Rozhovor

13:58:14 - otázka od: Julo Kudelka sedim tu v Costa Rice, vonku prsi a tak travim cas na internete, ako zijes, ze by to uz bolo 18 rokov? Pametam si na zaciatky, vela stastia, julo Kudelka pamatam si Montreal, sedim tu v redakcii Zoznamu, vonku je konecne leto a ked sa chces zohriat tak prid do Trencianskych Teplic.

13:59:11 - otázka od: 100%4% Dobrý deň pán Hledík... Od bývalých študentov VŠMÚ som počul, že ste sa viackrát verejne posmešne vyjadrovali na adresu homosexuálov a lesbičiek... Vadí vám snáď táto sexuálna menšina, alebo ju nebodaj považujete za menejcennú? ??? ste si isty, ze hovorili o mne? Nikdy som sa takto nevyjadril.

14:02:06 - otázka od: antimainstream majstre, ako sa vám pozdáva súčasná situácia v branži, konkrétne to, že na Slovensku sa toho momentálne točí minimum a nádejní slovenskí herci/herečky musia účinkovať v podradných telenoveloidných seriáloch typu Panelák či Ordinácia v ružovej záhrade aby si vôbec zarobili na chlebík a dostali sa do diváckeho povedomia? Aj najvacsie hviezdy zacinali umyvat riady v LA a potom nakrucali serialy a ak bola sastena na ich strane a ak ovladali remeslo stali sa z nich filmove hviezdy. Obavam sa, ze ideme opacnym smerom od hraneho filmu k serialu az k umyvaniu riadu. Nie som s tym spokojny a myslim si, ze jedina moznost je vyjasnit si a vycistit si vsetky otazky okolo audiovizualneho fondu a zacat znovu nakrucat, pretoze musi vzniknut 10 filmov, aby jeden bol dobry. Profesia sa sice nezabuda, ale ludia sa opotrebuvavaju.

14:06:03 - otázka od: Vlasto Zdravím vás. Zaujímal by ma váš názor na to, prečo je na Slovensku (takisto aj v ČR) v posledných rokoch sci-fi mŕtvym žánrom a nenatáča sa nič z tohto súdka? V časoch ČSSR sme predsa mali vybudovanú solídnu sci-fi tradíciu, to vy ako tvorca Tretieho šarkana sám viete... Sú naozaj iba financie tým dôvodom, prečo nevznikajú snímky ako boli Tretí šarkan, Ikarie XB 1, Vynález zkázy a pod.? Velmi ma potesila tato otazka, zhodou okololnosti sa Treti sarkan premietal na filmovom festivale v Zline a tak som si pripomenul ako sme nedostatok financii a techniky kompenzovali invenciou vytvarnym riesenim, cistotou zanru a snahou o tlmocenie akej takej myslienky. Preco sa nenakrucaju u nas sci fi filmy. Zda sa, ze clovek u nas ma dnes skor obavy z bezprostredneho ohrozenia jeho existencie a nechce sa zaoberat myslienkami, ze by ten zanik mohol byt sposobeny inymi okolnostami... napr. inak je to zaner finan. narocny, ale ako v kazdom scenari ci filme predovsetkym zalezi na napade. Tie akosi absentuju.

14:08:32 - otázka od: Eugen Ako sa vám pozdáva spôsob obživy niektorých dnešných hercov, zabávačov či spevákov? Človek zapne TV a na každej VIP párty, večierku, plese, krstení CD, otváraní novej predajne atď. atď. vidí Kramára, Vajdu, Studenkovú a spol. v dobrej nálade s pohárikom šampusu v ruke... Tento typ "celebrít" nesmie chýbať nikde a to ani nevravím o tom, že mnohí z nich sa teraz zapredali politickým subjektom a tradične vystupujú v rámci ich predvolebnej kampane... Sám som nedávno bol na jednom takom zábavnom večierku organizovanom nemenovanou pol. stranou, kde po klasických predvolebných drístoch prišiel kultúrno-zábavný program v ktorom vystupovalo mnoho známych osobností showbiznisu... Som rad, ze ma o tom informujete, aspon viem, ze co sa deje, pretoze mna tieto veci absolutne nezaujimaju. Ked nas bude vacsina co davaju prednost dobrej knihe, kvalitnemu filmu, tenisu alebo sportu vobec budu sa musiet tzv. celebrity mozno zamysliet z coho budu zit. Az tyka optimista nie som, aby som si myslel, ze k tomu dojde.

14:10:23 - otázka od: Mirka Dobrý deň, nepáčilo sa mi, keď ste v minulom roku vehementne obhajoval Romana Polanského po jeho nečakanom zatknutí vo Švajčiarsku a apeloval ste na ľudskosť švajčiarskej polície s tým, že osobnosť jeho formátu by mali prepustiť... Domnievate sa snáď, že kvôli tomu že je celosvetovo známy by Polanský nemal pykať za vyše 30 rokov starý trestný čin? Ako by ste asi reagoval, keby tou zneužitou bola vaša vlastná dcéra?? Sice nemam dceru, ale chapem zmysel otazky, budete sa cudovat, ale suhlasim s vami, aby kazdy trestny cin bol potrestany, ale sucasne dodavam, ze predtym musia byt vysetrene vsetky okolnosti. To len velmi strucne, inak by sme o tejto otazke konkretne diskutovali, na niecom by sme sa zhodli na niecom nie.

14:25:14 - otázka od: Jano S. Dobrý den, už sa neviem dočkat na artfilm, užasný festival. Ja sa chcem opýtat preco opet po rokudostávaju hercovu misiu muzi, chceme aj herečky..:))) drzim palce pri organizovaní.. dakujem, aj ja by som strasne rad mal na artfilme herecky, lenze... Minuly rok postihla kinematografiu, tak ako celu ekonomiku kriza a bolo pozastavenych niekolko stoviek projektov. Mne sa zda, ze kriza pominula, pretoze vsetky oslovene herecky prave v case festivalu nakrucaju. A niektore su zase tehotne - Monica Belluci. Este nie, ale urcite sa to bud. rok zlepsi - myslim navsteva hereciek.

14:25:51 - otázka od: Matej dobry den kedy bude dalsi rocnik art film fest? diki 18. rocnik Art film festu sa zacne 18 juna v Trencianskych Tepliciach a v Trencine.

14:27:24 - otázka od: denis Dobry den prajem, budete sledovat Majstrovstva vo futbale? Viete s ktorom krajinou bude hrat Slovensko svoj prvy zapas? Ano stab festivalu pripravuje aj pre futbalovych fanusikov moznost sledovat nielen filmy ale aj prenosy z Juznej Afriky. 15 juna si pozrite Novy Zeland a v nedelu 20teho vam o 13.30 urcite umoznime pozriet ako dopadneme s Paraquayom.

14:29:32 - otázka od: viera Zdravim, mate oblubenu dovolenkovu destinaciu? mal som. Bol to jeden ostrov v Grecku, ktory sa donedavna vyznacoval tym, ze v plnej turistickej sezone bolo na plazi az 5 ludi. Potom na tu plaz prisli filmari, nakrutili film Mamma Mia! a odvtedy nemam oblubenu dovol. destinaciu. Ta plaz sa vola Limnonari.

14:31:01 - otázka od: peter Na co sa najviac tesite tento rok na Art film feste? nepatri sa to povedat, ale mozno je pochopitelne, ak clovek si uvedomi,kolko je to prace: Tesim sa na sobotu 26.juna ked skonc zaverecny ceremonial a velka vacsina povie, ze to bol skvely festival. i

14:33:15 - otázka od: Mišo Dobrý deň Kedy pozvete Alaina Delona? Samozrejme, ze Alain Delon patri do generacie, ktory splna podmienky na udelenie ceny Hercov a misia a navyse je to vynikajuci herec, ale zhodou okolnosti aj on prave nakruca. Urcite v buducnosti s nim budeme rokovat.

14:36:48 - otázka od: maťo dobrý deň... od čias vášho posledného celovečerného filmu ubehlo cca 20 rokov... trúfal by ste si ako režisér ešte na zrealizovanie niečoho podobného? Pred mesiacom som mal v Prahe predpremieru celovec.dokumentarneho filmu "Generace 60". Mam pripravene aj scenare ranych filmov a nerozmyslam, ci by som si trufal alebo nie, skor hladam producenta a cas. Mozno je v mojej odpovedi citit trufalost, ale ja som vlastne neprestal nakrucat i ked dokumentarne filmy, ale za tych 20 rokov som ich nakrutil dost. Festival je pre mna inspiraciou a motivaciou opat nakrucat, pretoze jednoznacne je lepsie byt na festivale hostom ako organizatorom.

14:38:04 - otázka od: andrea Zdravím vás... Kto je podľa vášho názoru najlepším, najcharizmatickejším slovenským hercom všetkých čias: a) František Dibarbora, b) Jozef Kroner, c) Ladislav Chudík, d) Štefan Kvietik, e) Michal Dočolomanský, prípadne niekto iný? netrufam si jednoznacne odpovedat a ak vam prezradim jedno meno, tak predovsetkym preto, lebo som s nim stravil na festivale mnoho dni a mal som ho moznost hlbsie spoznat. A bol to Jozef Kroner.

14:38:35 - otázka od: mavi kto dostane tento rok Hercovu misiu? Josef Abraham, Milan Knazko, Gerard Depardieu.

14:41:30 - otázka od: mavi kedy pozvete na festival woody allena?:-) Pri jeho pracovnej aktivite ocakavam, ze sa u neho prejavia casom nejake reuamaticke ochorenia. A potom mu napisem na to, ze na to su najlepsie kupele Trencianske Teplice. A teraz vazne Woody Allen patri k tym reziserom, ktorych tvorba by mala byt predstavena komplexnejsie to znamena, nielen odovzdat cenu ale pripravit aj reprospektivu jeho tvorby.To je uloha dost narocna, takze moja odpovedat, v najlblizsich rokoch sa o to pokusime.

14:43:19 - otázka od: Tron Dobrý deň, kedy na festival Art Film dotiahnete Jessicu Albu alebo Megan Fox? Hlavne mužská časť publika by bola na takéto výstavné kúsky iste zvedavá... A poznate Gemmu Arterton? Takychto mien mame vela. Tesim sa, ze sa nam raz podari niektoru zo skutocnych hviezd v Tepliciach privitat.

14:45:40 - otázka od: Tomáš Dobry den pan Hledik, velmi sa mi pačil Vaš film o vynalezcovi padaka Štefanovi Baničovi...tušim Milionovy muž (chlap).. prosim, nepripravuje sa vydanie toho filmu na DVD? Ako by sa k nemu dalo dostat? :-) Ja mam tolko prace, ze tieto veci akosi zanedbavam, pokusim sa jednat z STV, ktora vlastni prava Milionoveho chlapa ale aj s filmovym ustavom,ktory ma prava na dalsie moje filmy. Budem sa tomu musiet venovat. Inak velmi ma to potesilo, ze si este pamatate ten film, ktory som nakrucal v minulom storoci a na ktory rad spominam. Ak sa podari vydat ho na DVD urcite to bude niekde zverejnene.

14:52:25 - otázka od: vladka Pekny den prajem :) Dakujem aj Vam :) Dakujem vsetkym za otazky a vsetkych vas srdecne pozyvam na 18. rocnik Art film festu od 18 - 26. juna v Trencianskych Tepliciach a Trencine. Budete mat moznost vybrat si z 239 filmov zo 48 krajin, stretnut Josefa Abrahama, Milana Knazka, Gerarda Depardieu alebo stravit prvy vikend s uspesnymi rozpravkami a komediami ceskeho rezisera Vaclava Orlicka. Pre filmovych fajnsmekrov sme pripravili filmy z tohtorocneho festivalu Cannes, posledny film Romana Polanskeho Ghost Writer, Francisa Ozona Utocisko, Gorana Paskaljevica Medove tyzdne. A okrem ineho na namesti v Trencine bude mat moznost prist na koncert Richarda Mullera v nedelu 20.6 o 20:00hod. Dovidenia na festivale :)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu