Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minister obrany Glváč bol ONLINE: Pravá ruka šéfa NATO, špekuluje sa o Slovákovi!

(Zdroj: ja)

BRATISLAVA - Je Slovensko pripravené brániť sa pred novými hrozbami? V čom sú nedostatky našej armády a čo plánuje ministerstvo obrany, aby našu bezpečnosť v týchto časoch zvýšilo? Na portáli topky.sk máte exkluzívnu možnosť opýtať sa aj na tieto otázky ministra obrany Martina Glváča. Čitateľom bude na ne odpovedať v piatok o 10:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

20.02.2015 11:39 - otázka od Ľuboš Chútoľa
Máte aj vy „červenú linku“ ako je to vo filmoch?
Na stole mám vojenskú linku. Aj keď som so SMERu praradoxne nie je červená. Ďakujem všetkým za otázky a prajem pekný víkend.
20.02.2015 11:32 - otázka od Kvetinka
Je pravda, že váš štátny tajomník Koterec by mal byť námestníkom generálneho tajomníka NATO?...alebo je to opäť len "kačička"?
Tak to ste ma zaskočili, nakoľko sme sa o tejto téme hypoteticky rozprávali maximálne 5 ľudia. Vzhľadom na to, že námestníčka GT z Chorvátska sa stala chorvátskou prezidentkou, je pravda, že miesto po nej je voľné. Určite by to bola pre SR prestíž mať na takomto poste zastúpenie. Ak bude vypísané výberové konanie ja by som ho určite nahováral, aby sa prihlásil. Určite by som ho v tom podporil.
20.02.2015 11:26 - otázka od Jozef
Dobry den.Pan minister,vy si naozaj viete predstavit nasu armadu bez tankov?
Ale veď my tanky máme. Môj predchodca ich chcel zrušiť. Až na základe intervencie bývalého prezidenta boli tanky ponechané. Tak isto bol aj zrušený materiál o znížení bojaschopnosti OS SR. Značná časť armády by bola totiž znefunkčnená. Neviem si predstaviť, keby bol prijatý, čo by to spôsobilo práve v súvislosti so súčasnými bezpečnostnými rizikami.
20.02.2015 11:21 - otázka od marek
Dobry den pan minister. Posledne tri styri dni nad nasim mestom cvicia nejake stihacky vzdy v rovnakych casoch. Da sa zistit o ake stihacky ide? Alebo nejake info o tom cviceni?dakujem
Dá sa to zistiť, museli by sme vedieť vaše mesto a presné časy.
20.02.2015 11:20 - otázka od Ondrej Papík
Už sa stalo, že ste museli rozhodovať o nejakom narušiteľovi vzdušného priestoru?
Chvalabohu nie.
20.02.2015 11:14 - otázka od Marián Z.
Stále hovoríte iba o novej technike pre vzdušné sily. Pozemné nepotrebujú nič?
Už niekoľko krát bolo aj v médiách avizované čo plánujeme aj v pozemných silách. Postupne obmieňame staré vozidlá za nové, podľa požiadaviek vojakov.
20.02.2015 11:12 - otázka od mitrandil
Plánujete poslať vojakov do nejakej novej bojovej misie??
Nie neplánujeme.
20.02.2015 11:12 - otázka od páter
aky maju vyznam neocakavane cvicenia co ste zacali robit minuly rok?
Na základe takýchto cvičení zisťujeme vycvičenosť našich vojakov a odhaľujeme nedostatky a prípadné systémové chyby. Je to najlepšia forma preverenia. Veľmi sa nám to osvedčilo.
20.02.2015 11:11 - otázka od Martinka Gagi
Keby ste boli vojakom, akú funkciu by ste chceli mať?
generál logista
20.02.2015 11:09 - otázka od will.i.am
Kedy budú nad našimi hlavami lietať Gripeny?
Do konca roka by malo byť rozhodnuté o tejto otázke. Ak pôjdeme touto cestou nemyslím si, že to bude skôr ako v roku 2017.
20.02.2015 11:07 - otázka od Ronaldo7
Aky sport mate rad?
Mám rád lyžovanie, basketbal. Takmer všetky športy, no moc ma neoslovuje volejbal a hádzaná.
20.02.2015 11:06 - otázka od Ján Chudý
Dobry den. Ako postupuje MO v otazke Navrhu zakona o statnej sluzbe profesionalnych vojakov? Dakujem
Tento zákon je v parlamente. Avšak zmenou na pozícii náčelníka generálneho štábu prichádza aj k iným požiadavkám zákonnej úpravy. Aj modernizačné projekty nás nútia tento zákon vrátiť do MPK a doplniť ho opäť na vláde. Druhou možnosťou by bolo zmeniť ho poslaneckým návrhom. Do konca marca máme cieľ tieto zmeny vykonať.
20.02.2015 11:03 - otázka od Jarmilka
Leteli ste už na stíhačke? Ďakujem za odpoveď.
Mal som možnosť, ale neletel som.
20.02.2015 11:01 - otázka od Denis
Už dlho sledujem, že máte veľké modernizačné plány. Naozaj naša armáda potrebuje nové lietadlá, vrtuľníky aj stíhačky?
Áno, potrebuje.
20.02.2015 11:00 - otázka od Stanislav Jakabek
Dobry den. Pan minister, mal by som na Vas 3 otazky: 1 .V poslednej dobe sledujem ceske modernizacne programy a musim bohuzial konstatovat ze vybavenie nasej armady proti tej ceskej vyzera ako u chudobnych pribuznych. Na vychod od nas mame krasny priklad ako sa ukrainske jednotky so zastaralym vybavenim nevedia ubranit lepsie vybavenym separatistom (to ze trpia aj chabym velenim nechame bokom). Nieje teda na case, ked v podstate za nasimi hranicami eskaluje ozbrojeny konflikt (neverim ze Minsk nieco realne vyriesil) zacat miesto vlakov zadarmo utracat peniaze na viac modernizacnych programov pre OSSR? Su momentalne nejake rozbehnute? (mimochodom ocenujem nakup spartanov, no tato otazka smeruje hlavne k oblasti pozemnych sil) 2. pocul som ze sa rozmysla nad prenajmom Gripenov od Svedska rovnako ako to robia Cesi. Je to pravda? Planuje sa aj spolocna ochrana vzdusneho priestoru? 3. OSSR pouzivaju ruske systemy protilietadlovej obrany. Ovplyvnuju nejak sankcie EU uvalene na Rusko ich udrzbu ci prevadzkyschopnost? Vopred velmi pekne dakujem za odpovedde
Neviem, či odpoviem na všetko. Mimo vlakov zadarmo s vami v podstate súhlasím. My dnes robíme všetko, aby sa stav našich ozbrojených síl zlepšil.
20.02.2015 10:58 - otázka od karol karolovič
ako sa tento rok pohybujú provízie na MO
Zatiaľ žiadna kačka ani bonboniéra:)
20.02.2015 10:56 - otázka od Otto Steinhubel
Dobrý deň,ako by to bolo "teoretický",ked som skladal vernostný sľub na ZVS za socializmu ČSSR,tak predsa som nič nesluboval SR ,napr. pri mobilizácií a manevroch. Ďakujem.
Slovenská republika je oficiálnym nástupcom ČSSR a ČSFR.
20.02.2015 10:54 - otázka od Jozef Hošo
Nie je lepšie mať malú bojaschopnú armádu, ako našu súčasnú nebojaschopnú ?
Toto nie je tak celkom otázka iba na mňa, ale aj na mojich predchodcov a ozbrojené sily. V súčasnosti robím všetko preto, aby sa zlepšilo všetko, čo sa zanedbalo v minulosti.
20.02.2015 10:52 - otázka od jojo
Dobrý deň, pan minister. Chcem sa spytat, co si myslite a vypuknuti tzv. velkeho konfliktu na Ukrajine, ako to prezentuje pan premier Fico a o pripadnom zapojeni slovenskej armady do takehoto konfliktu?
Dlhodobo preferujeme diplomatickú a mierovú cestu. Ozbrojené sily sa neplánujú zapojiť do ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.
20.02.2015 10:50 - otázka od milanio
Česť práci súdruh Glváč /takéto oslovenie právom patrí vašej strane/ Nebudete sa báť dať luďom zbrane v prípade obrany našej vlasti??? Pretože ja osobne si myslím, že ako prvý by lahol parlament, potom všetci finanční žraloci, všetky nakradnuté majetky týchto žralokov a snáď potom by došlo konečne na obranu našej už aj tak deravej a rozkradnutej vlasti. Ďakujem za odpoveď. Práci česť!!!
Česť práci. Takto ma učili zdraviť sa v škole. Zbrane rozdávať nehodláme.
20.02.2015 10:49 - otázka od Peťo
Pozdravujem pán minister, chcel by som sa opýtať, čo považujete za svoj najväčší úspech vo Vašej doterajšej práci ministra obrany? A na odľahčenie možno nejakú vtipnú historku z obdobia Vášho "ministrovania". Ďakujem ;-) Peter
Úspechom je bezpochyby akvizícia novej techniky, záchrana vojenských opravárenských podnikov a ukončenie MOKYSu. Hoci sme zažili aj pár vtipných príhod, prevažujú tie vážne.
20.02.2015 10:45 - otázka od Peto89
Dobrý deň. Aký bude osud tankových jednotiek v OSSR, keďže životnosť používaných T-72 pomaly končí. Plánuje sa náhrada alebo SR ostane bez tankov ?
Zatiaľ máme určité počty tankov T-72. Neplánuje sa obmena tejto techniky aj vzhľadom na určenie iných priorít a foriem obrany.
20.02.2015 10:43 - otázka od Zuzana
Dobrý deň ! pán minister ja kľudne spím pokiaľ vy ste minister ste dobrý človek ...Prajem vám veľa uspechov trpezlivosti a teším sa na vás na oslave MDŽ v Pezinku aj v Bratislave ..
Pani Zuzka, dobrý deň. Pozdravujem Vás a tiež sa teším na oslavy MDŽ. Tento rok máme pripravené aj malé prekvapenie. A ďakujem za podporu.
20.02.2015 10:41 - otázka od Hox
Pán minister, plánujete navyšovať stavy (počet) vojakov? Ak áno, tak cca na aký počet?
My máme stanovené presné čísla. Nemáme 100 % naplnenosť a tým pádom sústavne prebieha proces regrutácie. Problematické sú niektoré špecializácie, ktoré sa ozbrojeným silám nedaria obsadiť. Napr. IT špecialisti
20.02.2015 10:38 - otázka od Pavol
Dobrý deň,moja otázka znie : Je podľa váš Slovensko dostatočne pripravené čeliť hrozbe ako teroristický útok alebo situácia podobná na Ukrajine ? Ďakujem za odpoveď.
Teroristický útok a situácia na Ukrajina sú dve rozdielne situácie. K teroristickému útoku, to je skôr otázka na ministerstvo vnútra, SIS. No samozrejme aj vojenské spravodajstvo má v tejto oblasti svoje úlohy. Prednedávnom prebehlo medzi týmito zložkami spoločné cvičenie zamerané na boj proti terorizmu. Informovali o ňom aj médiá.
20.02.2015 10:35 - otázka od Matej Hospodár
koľko našich vojakov je schopných presunu 50 km s 30 kg záťažou? Prosím zaokrúhliť na stovky. (100?, 200? ...)
Generalita tvrdí, že veľká väčšina. Ak máte záujem, môžeme si to spolu námatkovo preveriť pri nejakom cvičení. :)
20.02.2015 10:33 - otázka od jozef
Dobrý deň pán minister, rád by som sa informoval o tom ako to vlastne je s ˇˇodmietnutím výkonu mimoriadnej službyˇˇ, ktoré údajne podalo na okresných úradoch okolo 12 tis. Slovákov. To naozaj ten kto ho do konca januára vypísal a odovzdal nebude musieť v čase napr. vojny ísť brániť vlasť? Popísalo sa o tom veľa, ale jednoznačnú odpoved som sa nedozvedel ani z medii. Dakujem pekne za odpoved a prajem pekný deň
V tomto prípade nejde o žiadnu novinku. Odoprieť výkon mimoriadnej služby môže každý občan už od roku 2006. Títo občania, ktorí podajú vyhlásenie o odopretí výkonu mimoriadnej služby sú zaradení do evidencie alternatívnej služby. Takéto vyhlásenie sa ale nevzťahuje na obdobie, keď je vyhlásený vojnový stav. Viac informácií sa dozviete na webovej stránke ministerstva obrany.
20.02.2015 10:27 - otázka od Marek
Zdravím pan Glváč. Koľko ľudí zo SR evidujete, že bojujú na Ukrajine? Po návrate na SR budu títo ľudia stíhaní? Zákon hovorí len o stíhaní ľudí, ktorí bojujú v oficiálnej armáde. Čiže ľudia čo bujujú na strane proruských povstalcov zatknutí byť nemôžu, naopak tí čo bojujú za Ukrajinu by mali byť stíhaní. Je to tak?
Takéto informácie, prípadne počty sú veľmi citlivé a preto sa s nimi aj tak nakladá. Druhá časť otázky je na orgány činné v trestnom konaní.
20.02.2015 10:23 - otázka od Marek
Dobrý deň pán minister. Chcem sa vás spýtať, či máte informácie o tom, že sa začali zbierať podpisy o vypísaní referenda o vystúpení SR z NATO. V prípade, že by sa podpisy nazbierali, boli by ste za vypísanie referenda? Ďalej sa chcem spýtať, či máte nejaké informácie o organizácií "Slovenskí branci" a či sa neuvažuje o zavedení povinnej základnej vojenskej služby. Ďakujem.
Nemám informácie o zbieraní podpisov na vypísanie referenda. Ak by spĺňalo zákonné náležitosti je ho povinnosť vypísať. O zavedení povinnej základnej vojenskej služby sa neuvažuje. A áno, máme informácie.
20.02.2015 10:21 - otázka od matuš
Pán minister, kedy konečne pôojde do basy Váš predchodca, ktorý sa neštítil odpočúvať ešte aj vlastnú sekretárku či dokonca vlastnych ministerskych kolegov???
Veľakrát som kritizoval dĺžku vyšetrovania. V tomto kontexte najmä dozorujúceho prokurátora.
20.02.2015 10:19 - otázka od Red Eagle
Ahoj Mato :)) Mozem ti tykat ? ved ked tykam panu bohu hadam mozem aj tebe.. mam otazku! Keby vypukla vojna, isiel by si aj ty bojovat ? Ci by si len bol generálom ? :)) lebo kazdy politik horlivo v TV vyprava ze ano..len ja mam pocit ze svetci by namiesto bojovania sedeli v lietadle na Bahamy.
Ahoj Red Eagle. Môžeš mi tykať. Asi by som nebol v prvej vlne bojovníkov vzhľadom na funkciu a moje vojenské hodnosti. Ak by to bolo nutné určite áno.
20.02.2015 10:17 - otázka od Trdlo
Pán Glvač. Som homosexual. Možem narukovať do armády ? Nie su tu žiadne obmedzenia ?
Ak splníte všetky predpoklady, toto nie je prekážkou na vstup do ozbrojených síl.
20.02.2015 10:16 - otázka od stefan
nemam rad ani jedneho politika na slovensku vy samozrejme nie ste výnimka ako vy chcete branit slovensko ked neviete objednat ani len spravny rozmer pneumatik pre armadu?Ste ako vsetci doteraz hanbou tejto spolocnosti.
Všetci nemôžu byť všetkým sympatický. Možno Vám pomôžem zmeniť názor, keď uvediem na správnu mieru, pretože uvedené pneumatiky objednávalo ministerstvo pod vedením pána Galka v roku 2011.
20.02.2015 10:14 - otázka od Jano
Dobrý pán minister. Veľa ľudí hovorí,že príčinou smrti pri ruských hraniciach je NATO.Prečo NATO provokuje a je stále bližšie okolo Ruska? Po 89roku NATO vyhlásilo,dalo, sľub,že sa nebude rozširovať na východ.Bol by mier,keby Porošenko vyhlásil svetu,že nepodpíše s NATO nikdy pakt?Takto si zničí svoju vlastnú krajinu. A prečo nás západ straší vojnou,ktorú my ľudia nechceme?Maďari nepôjdu proti Rusom, a ani Slováci.
Ani naša krajina nechce vojnu. Dlhodobo podporujeme mierové a diplomatické riešenia.
20.02.2015 10:13 - otázka od Verča
Dobrý deň prajem,čo chystáte v blízkej budúcnosti?
Čakajú nás modernizačné výzvy. Ukončenie akvizícii vrtuľníkov, radarov a prenájmu letových hodín na stíhacie lietadlá. Plánujeme zasadnutie krajín V4, ktorému predsedáme. Jednou z tém bude aj rokovanie o spoločnej bezpečnosti krajín V4.
20.02.2015 10:09 - otázka od jozo
Zdravím p. minister. Veľmi krátko, je pravda že sa uvažuje o zatvorení vojenského výcvikového priestoru Lešť? A prečo si nechávate kaziť meno ako MO tým "nešťastníkom" riaditeľom VLM ? Bačuje riadne. Veď v okolí ZV je plno schopných lesníkov... Do leta 2012 to bolo jasné ale teraz? Ďakujem
Pozdravujem všetkých a prajem pekný deň. Ďakujem za zaslanie otázok. Neviem odkiaľ máte informáciu o zatvorení vojenského výcvikového priestoru Lešť. Neuvažujeme o zatvorení, práve naopak za posledné dva roky sme tam investovali nemalé finančné prostriedky. Tento výcvikový priestor budeme rozvíjať aj naďalej a ponúkať ho nielen doma ale aj v zahraničí. O šafárení nemám žiadne informácie z kontrolných orgánov. Vojenské lesy majú dobrý hospodársky výsledok. Pokiaľ máte iné informácie ako ja, obráťte sa na môj mail minister@mod.gov.sk

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu