Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Óda politikov na NATO: Toto Slovensku vstup priniesol

Martin Glváč
Martin Glváč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská republika má dnes tie najvyššie bezpečnostné záruky a bezpečnosť vytvára najlepšie predpoklady pre investície a väčšiu prosperitu spoločnosti. Vstup do NATO mal tiež zásadný vplyv na zmenu charakteru Ozbrojených síl SR. Pri príležitosti 11. výročia vstupu SR do Severoatlantickej aliancie (NATO) to dnes vyhlásil minister obrany Martin Glváč.

"Dnes máme plne profesionálnu armádu, ktorá má svoje stabilné miesto v ozbrojených zložkách našej krajiny. Naši vojaci pravidelne pomáhajú obyvateľom Slovenska v rámci domáceho krízového manažmentu a rovnako významné je aj ich pôsobenie v rámci medzinárodného spoločenstva," povedal šéf rezortu obrany.

Cez aktívne angažovanie sa v medzinárodnom krízovom manažmente získavajú podľa ministra naši vojaci nevyhnutné skúsenosti aj pre zlepšovanie našich ozbrojených síl. "V zahraničných operáciách sa doteraz vystriedali tisícky slovenských vojakov a ich práca je zo strany zahraničných partnerov vysoko hodnotená," uviedol Glváč. Pripomenul, že skúsenosti získavajú naši vojaci aj vďaka spoločným cvičeniam s ďalšími členskými krajinami.

Aj členstvo v NATO spravilo zo Slovenska ekonomického tigra Európy

Členstvo v Severoatlantickej aliancii (North Atlantic Treaty Organization - NATO) Slovensku nezaručilo len väčšiu ochranu a bezpečnosť, ale tiež ukázalo, že sme demokratický a stabilný štát, s ktorým možno bez rizika prehlbovať politickú, vojenskú a ekonomickú spoluprácu. Aj to si myslí SDKÚ-DS. Členstvo v NATO, následný vstup do Európskej únie a ekonomické reformy spravili podľa strany zo Slovenskej republiky ekonomického tigra Európy.

Slovensko si dnes pripomína 11. výročie, keď sa spolu so šiestimi ďalšími krajinami strednej a východnej Európy stalo 29. marca 2004 oficiálne členom NATO. "Aj vďaka členstvu v NATO patríme dnes do tej šťastnejšej časti Európy. Sme členom EÚ, žijeme v mieri a bezpečí, pod výraznou ochranou našich spojencov. Členstvo v NATO nám prinieslo tiež ekonomické výhody, vytvorenie množstva pracovných miest," tvrdí poslanec NR SR Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

Dnes je podľa strany členstvo Slovenska v NATO dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. SDKÚ-DS poukazuje na dianie na Ukrajine, ohrozenie medzinárodnej bezpečnosti v Európe je podľa nej najvážnejšie minimálne od konca studenej vojny. Existencia NATO a členstvo v ňom je zrejme jediným dôvodom, prečo sa separatistické snahy nerozšírili aj do ďalších postsovietskych republík, podotýka strana.

"Aká by bola alternatíva voči členstvu SR v NATO? Neutralita? Situácia na Ukrajine je jasným príkladom, čo krajine neutralita zabezpečí. Nezodpovedné režimy nepoznajú záruky neutrality. Nedodržiavajú dohody. Ukrajina ako neutrálny štát bola napadnutá a bolo jej zabrané územie. Jasnú garanciu nám dáva iba členstvo v NATO," dodal Kaník.

Ozbrojené sily SR sú rešpektovaným prispievateľom, tvrdí Maxim

Aj podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR genpor. Milana Maxima sú dnes Ozbrojené sily SR rešpektovaným prispievateľom do spoločného úsilia spojencov v medzinárodnom krízovom manažmente. "Na druhej strane to neznamená, že vstupom do NATO Slovenská republika nemusí vynakladať nevyhnutné zdroje na obranu. Súčasná bezpečnostná situácia v blízkosti našich hraníc nás utvrdzuje v tom, že vynakladať výdavky na zaručovanie obrany je nevyhnutnou potrebou zabezpečenia stability a prosperity krajiny aj regiónu," zdôraznil.

Slovenská republika vstúpila do Severoatlantickej aliancie 29. marca 2004 spolu s Bulharskom, Estónskom, Lotyšskom, Litvou, Rumunskom a Slovinskom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu