Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Radoslav Procházka bol online: Úrad prezidenta nemá byť politickým dôchodkom!

Radoslav Procházka
Radoslav Procházka (Zdroj: PR článok)

Študoval právo na Právnickej fakulte UK v Bratislave, no je aj absolventom renomovanej americkej Yale University. Tú navštevovali bývalí americkí prezidenti Gerald Ford, George Bush starší aj mladší, Bill Clinton, viceprezident Dick Cheney, taliansky premiér Mario Monti, no aj herecké osobnosti Jodi Foster, Paul Newman, Meryl Streep, či Edward Norton.

Radoslav Procházka „zdedil“ dokonca po Billovi Clintonovi kútik v univerzitnej knižnici, kde mohol nerušene študovať knihy. Rovnako veľa času ako v knižnici však trávil aj na futbalovom ihrisku za mužstvo Yale Law School, s ktorým nielen vyhral univerzitnú ligu, ale bol jeden rok aj jeho najlepším strelcom.

Napriek tomu, že dostal niekoľko ponúk venovať sa právu v zahraničí, vrátil sa na Slovensko. Nevedel si predstaviť, že by mal žiť a pracovať inde ako vo svojej rodnej krajine. Jeho prioritou je predovšetkým ochrana ľudských práv, v deň vstupu Slovenska do EU sa dokonca stal prvým zástupcom nášho štátu pred Európskym súdnym dvorom. Keď sa ministrom spravodlivosti stal Štefan Harabin, túto pozíciu opustil a založil advokátsku kanceláriu, ktorá sa venuje predovšetkým otázkam ústavného, občianskeho a správneho práva.

Je poslancom a podpredsedom Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR, vo februári 2013 vystúpil z KDH a pracuje na podrobnom programe pre novú generáciu verejnej služby. Ako vysokoškolský pedagóg sa o svoje skúsenosti delí so študentmi už od roku 1996, začínal v Bratislave, dnes pôsobí na Trnavskej univerzite ako mimoriadny profesor teórie a dejín štátu. Hovorí plynule po anglicky, o čosi menej plynule po francúzsky, pasívne ovláda aj ruštinu a nemčinu.

Napriek „suchárskemu“ povolaniu má zmysel pre humor a obzvlášť pre vtipy o právnikoch. Rado Procházka je aj aktívny športovec – v mladosti závodne hrával basketbal a hádzanú, dnes je jeho koníčkom hlavne sálový futbal. Miluje svoju záhradu. Jeho obľúbenou knihou je Citová výchova v marci od Pavla Vilikovského a obľúbeným filmom sú Ružové sny od Dušana Hanáka. Najradšej počúva hudbu Nicka Cavea a fandí Saganovi, Sekerovi, Škrtelovi a Spartaku Trnava.

Je ženatý, s manželkou Katarínou a dvoma deťmi žije v Šamoríne. Len pred pár dňami absolvoval so synom „tatačunder“ v štýle filmu S tebou mě baví svět (47 otcov a 87 detí!!!). Vrátili sa živí a zdraví, a tak je Rado Procházka pripravený odpovedať na vaše otázky 9.9. o 14:00.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.09.2013 15:42 - otázka od BF
Nas stat prerozdeluje vyrazne menej bohatstva ako zapadoeuropske staty, dokonca menej ako nasi susedia z V4ky. Myslite si, ze je to tak spravne alebo by ste chceli radsej vacsi stat (ci dokonca mensi)? Preco?
nie, nechcem tlacit na mensi stat, nas je naozaj relativne maly. ide mi o to, aby bol jednoduchsi a priatelskejsi na obsluhu pre obcana. aby sa dalo rozumiet pravidlam, ktore tu funguju a dalo sa kontrolovat ich dodrziavanie. aby stat namiesto sikanovania beznych ludi strazil spravodlivost a rovnost pred zakonom, a hlavne jednu vec, zakladnu: ak dnes stat nestiha robit ani to co ma, nemoze si pytat nove a nove ulohy a na ne nove a nove peniaze. kazdu chvilu nejaka procesna "chyba" dostane vagabunda z basy na ulicu, cesty su samy vytlk a vlada si zo zdravotnych sestier a ucitelov robi vyslovene srandu. a vzapati si precitame, ze chce dat 50 milionov z nasich dani na nejaky cudesny dopravny servis, pat miliono eur da statna loteria na vlastnu propagaciu a tak podobne. nie, jednoduchy stat, ktory robi to co ma a nech je toho aj vela, ak to potrebujeme, ale nech to robi poriadne. a az ked to zvladne, nech od nas pyta dalsie peniaze na nove projekty. priatelia, uz som tu hodinu a tristvrte, musim ist, prepacte. pomaham jednemu obcianskemu zdruzeniu pri ochrane prirody a krajiny, a o stvrtej mame stretnutie. mrzi ma ze som nestihol odpovedat na vsetko, ale je prilezitost vyuzit na to aj www.rado2014.sk, je tam na to rubrika. drzme si palce, nech si raz mozeme povedat, ze sme na to, ako Slovensko funguje pre svojich obcanov, naozaj hrdi. vsetko dobre, pekny zvysok dna. Rado Prochazka
09.09.2013 15:36 - otázka od Marek
Dobrý deň. Som študentom vysokej školy a pre mňa a väčšinu mojich známych ste jasnou voľbou na post prezidenta. No viacerých ľudí v mojom okolí zarazila vaša veľká sebaistotu, s ktorou sa už vopred označujete za víťaza prezidentských volieb. Nemali by ste k tomu pristupovať predsa len s väčšou pokorou ? Myslím si, že takto by ste k sebe prilákali ešte viac voličov. S pozdravom, váš volič Marek
mrzi ma, ak vznikol tento dojem, ale tak som to nikdy nemyslel.som to aj vysvetloval v jednom rozhovore, ze mne je jasne, ze prezidentske volby na slovensku nikdy nemali takeho velkeho favorita, akym bude predseda vlady, ak pojde. on je a bude najvacsi favorit, o tom niet pochyb. ja len hovorim, ze si z neho nejdem sadnut na zadok a skuvinat v kute, ale chcem ferovu sutaz a trufam si v nej uspiet. lebo on chce suboj, kde sa nebude mat coho a koho bat, a ja sa nebojim ist do suboja, ktory je velmi rizikovy. jedine co chcem odkazat je, ze kazdy zapas sa hra od nula nula a ma otvoreny koniec, a ja tam nie som na okrasu (s usami ako Assad, ako hore pise Kamil) ale chcem naozaj zabojovat o tom, aby sa do vztahov v tomto state vratil poriadok a rovnovaha. rovnovaha, nie vsetka moc jednej partii akcionarov. velmi pekne dakujem za podporu.
09.09.2013 15:32 - otázka od Jena
Dobry den, pan Prochazka. V prvom rade Vam chcem vyjadrit velku podporu vo Vasom usili stat sa prezidentom. Ste to najlepsie, co slovenska politika ponuka. Pravom si zasluzite byt hlavou tohto statu. A teraz k mojim otazkam. Ako vnimate svoju stale rastucu popularitu? Ako sa vyrovnavate so stratou sukromia? Stihate venovat svoj cas kampani, praci, rodine, konickom? Cim si dobijate energiu? Verite si, ze by Vas boj o kreslo prezidenta mohol byt korunovany vitazstvom? Dakujem za odpovede. Prajem vela stastia, pozitivnej energie a vela dobrych ludi vo Vasej blizkosti. Nech Vam ta clovecina vydrzi co najdlhsie! Pekny den. :-)
velka vdaka. ani to asi nestihnem vsetko zodpovedat. rastucu doveru medzi ludmi vnimam ako zavazok, ono to fakt nie je sranda, ked si (nielen) s Vasim usilim ludia zacnu spajat nejaku nadej na slusnu buducnost v tomto state. ja to teda beriem velmi vazne. rodine sa snazim venovat co najviac, moja desatmesacna dcera je pre mna obrovsky dobijac pozitivnej energie, so synom, ktory ma sedem rokov, uz sa vieme pustit aj do vacsich projektov ako je krmenie a prebalovanie.:) najma futbal davame spolu, snazim sa ho nalakat na turistiku, trochu ho ucim po anglicky, a tak. este raz velka vdaka.
09.09.2013 15:29 - otázka od jano
Ste môj favorit do prezidentských volieb. Zaujímal by ma Váš názor na postavenie cirkví v našej spoločnosti. Myslíte, že sme už zrelí a pripravení na ich autonómne, finančné fungovanie bez napojenia na štátny rozpočet? Držím palce! Jano
vy ma predbiehate s temou! :) ano, uz niekolko rokov som uprimne presvedceny, ze dokoncenie odluky cirkvi od statu by prospelo obom stranam. problem vidim v tom, ze najma tym malym cirkvam by to mohlo dost zasadne ublizit. tej najvacsej, kam aktivne patrim aj ja, tej by to skor pomohlo. prinajmensom je treba zacat o tom realne hovorit, diskutovat bez predsudkov a pokusit sa o dohodu napriec spolocnostou.
09.09.2013 15:27 - otázka od jose
Keby ste mohli zmenit jeden zakon, ktory by to bol a preco.
takto spontanne mi napada zakon o zodpovednosti za skodu, kde sa uz dlhsie snazim dosiahnut, aby platila rovnost pred zakonom a tak ako vsetci ostatni museli aj politici niest zodpovednost za hodnoty, ktore im ludia zveria. v celkovom pohlade si ale myslim, ze najneskor pri 25. vyroci vzniku Slovenskej republiky by sme mali oslavovat aj Den novej ustavy. cize do 1.1. 2018 prijat novu spolocensku zmluvu a vratit stat ludom, ktori ho tvoria.
09.09.2013 15:24 - otázka od J.M
Dobrý deň, pán Procházka. Ja už som bol na pár vašich besedách + čítal toľko Vašich rozhovorov v mediach, že otázku nemám, len som Vám chcel zaželať všetko dobre a veľa síl, moj hlas máte od kedy ste sa rozhodli kandidovať. Nech sa darí P.S. Možno predsa - neuvažovali ste troška nad zmiernením rétoriky, čo sa týka sebavedomia? :) Viacerí komentátori/blogeri Vám to vyčítali, priznám sa, že mne to až tak nevadí, možno celkovo cieľovej skupine, na kt. mierite nie, ale tá vo voľbách nerozhoduje a pre masy to môže naozaj vyzerať ako totálna arogancia (vyjadrenia na Pohode - ,,o rok už ako prezident nebudem mať čas užiť si ju s rodinou" - a podobne). Viem, že niekde ide o vtip, niekde o nadsadzku, niekde to prekruti novinár, ale výsledok komunikácie je predsa iba jeden :) Pekný deň
jasne, beriem. spravne pisete, ze niekedy ten odlahceny ton sa do novin nezmesti, a tym sa ten vyznam posunie. ale ja mam v skutocnosti velku bázeň a pokoru pred tym, do coho som sa pustil, a preto to aj vazne beriem. nehovorim nic ine nez ze chcem naozaj uspiet, ze to je pre mna zavazok k sluzbe a nie je nejaka kratochvila. napokon, ja nezijem vo vladnom bavoraku, jazdim na skodovke, sam si ju soferujem, staram sa o rodinu, normalne chodim nakupovat a na postu, sam si striham stromceky, sam kosim travu, atd., ved klasika, nerobim si z toho ziadnu zasluhu, len hovorim, ze nezijem v slonovinovej vezi. minule ma dost pobavilo, taky chalan asi do 30 rokov mi drzal dvere na vytahu a hovori mi: Poď. nuz, mlady prezident, s tym je lahke si potykat.:)
09.09.2013 15:20 - otázka od Šimon
Ak by ste sa stal prezidentom, čo Vám prajem, čo by ste robil, aby v tomto štáte bol konečne PORIADOK?
prva vec, chcem zastresit pripravu novej ustavy, s dorazom na jednoduchy a kompetentny vykon verejnej moci a jej doslednu zodpovednost voci obcanom. druha vec, justicia nemoze fungovat ako geto, ako stat v state, aj tu musi fungovat nejaka zodpovednosti voci tym, v mene ktorych sa spravodlivost vykonava a ktori jej vykon financuju - obcania SR. tretia vec, nezavisle kontrolne instituce potrebuju ochranu pred politickymi tlakmi, kto iny by to mal riesit, ako prezident? stvrta vec, stop nominaciam za politicke zasluhy, nech rozhoduje odbornost. podrobnejsi obsah mojho programu "Hrde Slovensko" bude do konca mesiaca zverejneny okrem ineho aj na www.rado2014.sk.
09.09.2013 15:17 - otázka od Ján Gálik
Dobrý deň, pán Procházka. Jedinou nádejou na politickú a ekonomickú zmenu k lepšiemu je odstavenie politikov napojených na biznismenov. Vo vás vidím dostatočne silnú osobnosť schopnú čeliť tlakom peňazí, no nez spojenia sa s ďalšími, ktorý by priniesli ďalšie hlasy a následne vyšší počet kresiel do parlamentu to nepôjde. Čo by ste povedali na spojenie vás, pána Lipšica, pani Žitňanskej, prípadne ďalších ľudí bez káuz do nového politického subjektu? Momentálne tu totiž nie je absolútne žiadna alternatíva a obávam sa, že ´ísť voliť´ už nikam nevedie. Viem, že táto otázka je v čase vašej prezidentskej kampane trochu mimo, čas však ukáže jej opodstatnenosť. Želám veľa úspechov a energie.
pan Galik, velka vdaka za nazor. myslim ze s nim nie ste osamoteni. ten cas ked sa na spolupraci bude musiet zacat naozaj robit, nielen o nej hovorit, sa blizi, prezidentske volby budu akoby obratkou na maratone, druha polovica volebneho obdobia tohto parlamentu bude vyzerat uplne inak. rad z prezidentskeho uradu pomozem tomu, aby sa vo verejnej sluzbe presadila odbornost a poctivost, na vsetkych urovniach. napokon, prave preto sa on uchadzam.
09.09.2013 15:15 - otázka od Stano
ak si nechas narast bradu, mas moj hlas :D
diky Stano, ale asi sa bez neho budem musiet zaobist. skoda.
09.09.2013 15:14 - otázka od kamil
vyzerate ako satan
ak myslite Mira Satana, tak to neviem, este mi to nikto nepovedal. ale vidim, ze vas zaujima najma moj zovnajsok. zbytocne, jednak nie som na chlapcov, a jednak som uz osmy rok stastne zenaty s jednou velmi pobavnou Trnavcankou :)
09.09.2013 15:12 - otázka od kamil2
mate usi ako Assad
to fakt? hmm...
09.09.2013 15:11 - otázka od duri
Dobrý deň. Podporili by ste opätovný vznik Úradu pre verejnú službu? Prajem všetko dobré do volieb
ano. v programovom manifeste Alfa tomu venujem dost vela priestoru, kompetentnu a politicky nezavislu verejnu sluzbu povazujem za jeden z nevyhnutnych predkladov fungujuceho statu.
09.09.2013 15:10 - otázka od Adrianna
Dobry den, hypoteticky, ak vyhrate a budete prezidentom, po skonceni uradu budete poberat dozivotnu rentu, budete mat 45, mozete zit dalsich 40 rokov, to nas bude stat veelmi vela penazi, neplanujete sa jej vzdat , ale oficialnou cestou, nie akoze peniaze pojdu na charitu a uz nikto nikdy nevypatra kde su Nic v zlom, mam vas rada a fandim vam, ale predsa len na poberanie dochodku ste primlady Dakujem a zelam vsetko dobre Adrianna
uz som na to odpovedal vyssie, uz pred istym casom som avizoval, ze to chcem zakonom zrusit, lebo si myslim ze prezidentsky urad nema byt politicky dochodok, ale prilezitost podat aktivny vykon v prospech obcanov. a na to clovek potrebuje energiu, silu, plany. rente hovorim nie!
09.09.2013 15:08 - otázka od MVDr.Milan Marták
Prečo nie ste vo svojej politickej činnosti razantnejší?Ste právnik ako mnohí iní a doposiaľ nebol za porušovanie predovšetkým ekonomických trestných činov nikto stíhaný ani odsúdený,ako je to možné?
no praveze boli mnohi, ale iba male ryby. a to je na tom to zle, ze ked ukradnete tisic eur, idete sediet, a ked milion, zacnete byt "strategickym partnerom" vlady. cely cas ale hovorim jednu vec: konkretny priklad potrestania velkej ryby (ako napriklad Rath v CR, aj ked toho zatial iba sudia) by strasne pomohol, aj dalsi by si zacali menej trufat. takto sa mozu spolahnut, ze hoci by ich aj chytili s kufrikom ci obalkou priamo pri cine, dokazu sa z toho vysekat. a este jedna vec: trestna zodpovednost je dolezita, ale peniaze do rozpoctu nevrati. preto som velmi razantne presadzoval (aj navrhol a napisal) zakon o hmotnej zodpovednosti verejnych funkcionarov, aby to co vyplytvaju, museli v pripade pochybenia aj vratit. uz dvakrat. a budem ho presadzovat dovtedy, kym neprejde. aj s imunitou to trvalo cele roky, ale napokon to vyslo, verejnost k tomu politikov prinutila. a ja sa budem snazit presvedcit verejnosti, aby si takto vypytala aj financnu zodpovednost politikov za skody, ktore sposobia statu, cize nam vsetkym.
09.09.2013 15:02 - otázka od andrej
pan Prochazka, myslite si, ze niekedy zacne statny aparat sluzit skutocne ludom a nie len vyvolenym politikom? Ved SIS, Sudy, Prokuratura, Policia sluzia do velkej miery iba tym "vplyvnym" a pokial niekomu nezavadzaju, tak sa im nikdy nic nestane.
myslim ze ano. ale poviem vam vec, ktora mozno nebude prilis popularna. suvisi to aj s tlakom verejnej mienky. ak politicka strana, ktora otvorene podporuje a chrani tie menej doveryhodne sucasti justicie, dlhodobo vykazuje najvyssiu oblubenost, nema dovod na svojom postoji k spravodlivosti cokolvek menit. uplne otvorene to poviem: kym premierovi ludia nebudu vycitat jeho vrucnu druzbu s predsedom najvyssieho sudu, bude ju nadalej pestovat, so vsetkymi dosledkami, ktore to pre stat ma.
09.09.2013 14:59 - otázka od AsuMuk
Ja nemam otazku, len chcem konstatovat, ze prezident sa voli na 5 rokov a max. 2 volebne obdobia po sebe... no a keby Vas aj zvolili dva obdbobie po sebe, tak dozivotnu prezidentsku rentu mate na super dlho... takze by sme museli platit nielen gasparovica, schustera, kovaca ale este aj vas a omnoho dlhsie ako stareho prezidenta :D
omyl, uz som Hospodarskym novinam pred istym casom hovoril (nedali to von, neviem preco), ze mam pripraveny navrh zakona, ktory by dozivotnu rentu zrusil. a nielen kvoli tomu, ze sa ma to moze tykat, ale najma preto, ze to povazujem za nespravne. som totiz presvedceny, ze by sme do toho uradu nemali vyberat ludi na sklonku kariery a v dochodkovom veku, ale ludi ktori tam este chcu podat realny vykon a maju nan dost sil. dozivotna renta je jednou z veci, ktorej sa u mna naozaj nemusite bat. praveze som prekvapeny z toho, ked sa o tu funkciuhlasia ludia, ktorych nikdy nezivil nikto iny ako danovnici - obcania Slovenskej republiky. a chcu si takyto komfort zabezpecit fakt na cely produktivny zivot.
09.09.2013 14:57 - otázka od Anna Oslancová
Co si myslíte o juvenilnej justícii, o ktorej sa teraz toľko hovorí? Myslíte si, že je nutné, aby SR prijalo takéto právne normy. Vzhladom na našu kultúru a silné rodinné vazby je nepredstaviteľné odoberanie detí z rodín pre jednu modrinu. Co bude s tými odobratými deťmi ked budú mať 18 rokov? atd...
viem, uz som to zaregistroval a davam pozor aby sa v legislativnom procese neobjavilo nic, co by mohlo ohrozit sudrznost rodiny. zaroven treba urobit vsetko preto, aby mali deti realnu ochranu pred nasilim. sledujem to.
09.09.2013 14:55 - otázka od karol
Dobry den pan Radoslav Prochadzka.Zaujima ma ci aj vy nosite hodinky za dva miliony korun ako pan Pociatek pripadne prezervativy viagru a par tisic euro v penazenke ako pan Richter?
nie, hodinky som dlhe roky nenosil ale teraz sa mi kamosi poskladali na hodinky ako darcek k narodeninam. neviem kolko stali ale vyzeraju dobre. to co mal udajne vo vrecku pan minister Richter zatial nastastie nepotrebujem. ;)
09.09.2013 14:53 - otázka od favma
Slovensko potrebuje múdreho,slušného, nestranníckeho a reprezentatívneho prezidenta- to vy nie ste ! Alebo áno ? Čím ma chcete presvedčiť, keď všetci len tárate ? Slušní ľudia sa do politiky netlačia- vy áno ! Očakávam, že ako ostatní hostia ani vy nebudete odpovedať na nepopulárne otázky !
ak si doopredu povieme, ze kazdy kto ide do verejnej sluzby, tam ide so zistnym cielom, tak to potom fakt nema zmysel, potom sme odsudeni na otroctvo v prospech neslusnych. ale nemusi to tak byt. ja som vo verejnej sluzbe aj za cenu osobneho nepohodlia, rizika a strat sa vzdy snazil uprednostnit verejny zaujem pred stranickym pohladom. snazim sa hovorit pravdu vzdy, aj ked viem, ze je v danej chvili nepopularna, a trvam na tom, ze sprava statu musi byt v prvom rade postavena na odbornosti. a prave tu, spolu s poctivostou, ponukam. a clovek nikdy nepresvedci druheho cloveka inak, ako cinmi, budem sa aj dalej snazit, aby tie moje stali na tych dvoch pilieroch co doteraz: poctivost a odbornost.
09.09.2013 14:50 - otázka od 23r student
Ja Vas budem volit aj preto, ze ste mlady a hlavne viete o com je funkcia perzidenta. Tak isto som este mlady a plny idealov. Tymto Vas zaroven aj ziadam, aby ste naozaj svoje sluby aj splnily. Lebo ak nie Vy, tak uz potom naozaj nikto a jedine co nam ostava je opustit tuto krasnu krajinu (aj ked to nerad hovorim). Jednoducho v takto "ne"fungujucom state sa zit neda! Drzim palce!!
dakujem! je to mozno fraza, ale doveru od ludi ako ste Vy naozaj vnimam ako zavazok. a budem ho chciet naplnit.
09.09.2013 14:49 - otázka od maja r.
ja nemám otázku, len Vám fandím a priala by som Vám, aby ste bol našim prezidentom, konečne taký aký ma byť-múdry,spravodlivý,ľudský a veľký fešák.Ja osobne by som bola veľmi hrdá na Vás ako na nášho prezidenta.Veľmi držím palce.
vrucna vdaka, vazim si to. vsetko dobre,
09.09.2013 14:49 - otázka od Ladislav
Verite naozaj v objektivne vysetrenie GORILY alebo nie?Politicke procesy na Slovensku vlada ani opozicia predsa nechce a logicky mi z toho vychadza,ze Gorila objektivne nikdy vysetrena nebude!!!
zdielam Vase obavy. prave minuly tyzden sa vladna vacsina v parlamente rozhodla, ze uz nedovoli, aby minister vnutra pravidelne informoval poslancov o tom ako pokracuje vysetrovanie. ale nieco Vam poviem: myslim si ze dnes je este dolezitejsie urobit vsetko pre to, aby sa gorila nemohla opakovat. preto stale hovorim, jednoduchsi stat na ktory je lepsie vidiet, aby nas nemohli roky vodit za nos, lebo potom uz sa to naozaj tazko vysetruje. ak by som mal pouzit metaforu, tak urobme vsetko preto, aby sa nam tu gorily vobec nemohli narodit, potom ich teatralne nebudeme musiet nahanat.
09.09.2013 14:45 - otázka od angy
dobry den,chcela by som sa informovat ci si môzem na sude vymôct podlznost,ked mam to potvrdene na papieri,ale nie je to overene notarom.,lebo mam informacie ,ze je to nedostatocny dôkaz,ked ho dlznik zaprie,
nemusi byt vobec zbytocny ten dokaz. ak by ste mali notarsku zapisnicu, nepotrebujete ist na sud. ak mate iny pisomny dokaz, sud ho bude musiet vyhodnotit. podpisany dokaz o dlhu je praveze dobry zaciatok, aj ked to nie je overene notarom. riesil som podobny pripad pred niekolkymi rokmi a vyhrali sme to. drzim palce.
09.09.2013 14:43 - otázka od Jozef
Pekny deň prajem, pán poslanec čo mám spraviť, aby Ste mi odpovedali na moje otázky Vám zasielané elektronickou poštou.Za Vašu odpoveď vopred /opakovane/ďakujem.S pozdravom Váš volič.
poslat mi tie otazky na otazky@rado2014.sk. dakujem.
09.09.2013 14:42 - otázka od Juraj
Dobry den prajem. Zdate sa mi byt clovekom spravodlivým so zachovanou morálkou. Myslite si, ze sa moze este zmysel pre spravodlivost, moralku a ferovost vratit do bezneho zivota slovakov? To co sa deje na Slovensku, vsade pritomna korupcia a klamstvo ja v kazdej jednej urovni spolocenstva a samozrejme politika tomu kraluje. Ma to cele este vobec zmysel?
musi to mat zmysel! ak by sme sa vzdali a povedali si ze uz to zmysel nema, ze uz sa vsetci len musime schovat medzi styri steny svojich domov a kaslat na to, ako to vyzera vonku, vo verejnom priestore, urobili by sme presne to, co od nas chceli komunisti a o co sa casto usiluje aj dnesna vrchnost: vy si len pozerajte svoje serialy a nas nechajte riadit stat, my vieme lepsie, co je pre vas dobre. verim na snahu a verim ze ked sa clovek nevzda, ma vzdy vyssiu sancu nieco zmenit, ako ked si dopredu povie, ze je to stratena varta.
09.09.2013 14:40 - otázka od marian
Vaš osobny nazor na pedsedu najvyššieho sudu, a ak by ste mali kompetencie či by ste ho nechali v tej funkcii
som z pristupu pana predsedu najvyssieho sudu sklamany, mam pocit ze je casto vedeny osobnou pomstychtivostou a nenavistou, a jeho doveryhodnost medzi ludmi je extremne nizka. uz som to povedal viackrat a opakujem to znovu: v pripade zvolenia vymenim vedenie Ustavneho sudu a budem velmi dosledne sledovat vykon aj dalsich predstavitelov justicie, ktori spadaju pod posobnost prezidenta republiky. naprava pomerov v oblasti vykonu spravodlivosti je jednou z hlavnych uloh buduceho prezidenta a obavam sa ze cloveku, ktory si s panom doktorom Harabinom pravidelne vymiena vrucne objatia a bozky, sa takato naprava podarit nemoze. a ani o nu nebude usilovat.
09.09.2013 14:37 - otázka od Rupert
Dobrý deň, dáte mi jeden dôvod prečo by som mal voliť práve Vás? Samozrejme okrem toho, že ste menšie zlo ako ostatní. Ďakujem
mam velmi presnu predstavu o tom, ako do prezidentskeho uradu vratit aj aktivnu vykonnost, aj dostojnost pri reprezentacii statu v zahranici. ponukam kombinaciu skusenosti s tym, ako stat funguje a nepokazenosti mocou. ostrielani politici uz ma neopiju rozkom a ziadnemu z nich nie som za nic zaviazany. poviem to takto: ak uz si prezidentsky urad platime, tak nech z toho nieco aj mame, nech ma ten clovek este dost planov a energie potiahnut Slovensko dopredu. a nech aj vie ako.:)
09.09.2013 14:34 - otázka od Peter
Chcem sa spytat ci viete ze ked bol prezidentom Rudolf Suster prisli za nim bankari zo Swajciarska a upozornili ho ze nas minister financii Ivan Miklos ma v ich banke 7 milard korun. Suster sa zlakol a nic s tym nespravil a nehcal to tak. Co by ste urobili vy? Respektive urobite s tym nieco dodatocne. Staci sa spytat Sustera. Info je overena.
uplne sa zmenila doba, dnes uz su nielen svajciarsko, ale aj ine bankovo atraktivne krajiny povinne poskytovat prislusnym organom vyssiu sucinnost, cize dnes uz by sa takato vec asi tak dobre utajit nedala. napriek tomu, ze pisete ze ide o overene info, takych koluje po slovensku strasne vela a ja osobne som si na Ivanovi Miklosovi nevsimol zivotny styl, ktory by takuto info potvrdzoval. napokon, s takymito vecami sa musi chodit na specialnu prokuraturu, nie kade tade. ja ako prezident by som postupoval presne takto: dostanem info o korupcii, ktore posobi doveryhodne? vyuzijem autoritu svojho uradu a nielen ze to dam prislusnym zlozkam na riesenie ale aj podrobne odsledujem, ako s tym podozrenim nalozili. da sa to, a bez toho, aby clovek zasahoval do procesnej nezavislosti vysetrovatela. nejdem sa pustat do vysoko odbornej debaty o tzv. negativnych pokynoch, zverejnovani procesnych rozhodnuti a tak podobne, ale verte mi, ze toto je jedna z oblasti, kde fakt viem co robit a budem to robit.
09.09.2013 14:29 - otázka od Peter Hudec
Môže štát neumožniť živnostníkom platbu do soc. a zdrav poistovne ktorú platiť musí zo zákona aby si nemohol zaradť medzi výdavky ovplivnujúce základ dane? Predsa je to výdavok ktorý nemôžem určiť či ho platiť budem alebo nie, je inú volbu nemám. a za druhé v živnostenskom zákone stojí že náklady sú všetko čo zabezpečuje prevádzku a činosť živnosti čiže bez platby do soc. a zdrav posťovne nemôžem ako živnostník existovať
to musim pozriet podrobnejsie, mne sa mari, ze ked som robil na zivnost ja, boli povinne odvody danovym vydavkom, o ktory sa znizoval zaklad dane. pozriem to, vdaka za upozornenie.
09.09.2013 14:27 - otázka od ste
Rado ak vyhras volby na prezidenta alebo aspon spravís pekny vysledok bude to svetlo nadeje pre slovensku politicku scenu. inak je to bohuzial dost tmave tam. Tak drzim palce. Ak potrebujes nejakeho sikovneho cloveka do tímu, tak daj vediet na twiteri, ozvem sa :) pekny den prajem
dik, urcite sa ozvem, kazda pomoc je obrovskou vzpruhou, zvlast ked clovek nema za sebou ani velku stranu, ani velke peniaze. drz sa, cau.
09.09.2013 14:26 - otázka od kráska
4o vás vlastne baví?
v sukromnom case futbal, vacsinou s kamaratmi, ale niekedy si na zahrade zahrame trojgeneracny: moj otec s mojim synom proti mne. vacsinou o gol vyhraju, som dobrak.:) a potom zahrada: ovocny sad, vinohrad, s kamosmi kazdu jesen robime burciak a uz nam to dost ide. vo verejnom zivote priprava veci, ktore ludom zjednodusia kontakt so statom. zijeme v hroznom labyrinte, ja sam uz nezvladam vsetky tie administrativne povinnosti, ktore sa na cloveka rutia z kazdej strany. o tom je aj nas programovy manifest Alfa: jednoduchsi stat, silnejsi obcan.
09.09.2013 14:23 - otázka od Lenka
Co najdolezitejsie v zivote chcete naucit svoje deti a co im chcete odovzdat? Ako a cim chcete motivovat mladych vzdelanych ludi, aby ostali zit na Slovensku? Dakujem a drzim palce v prezidentskej kampani.
ze zadarmo je len Bozia milost, vsetko ostatne ci clovek musi odmakat a vtedy to aj ma vyssiu cenu a zmysel. a ze dobro produkuje dobro a zlo produkuje zlo. clovek svoje deti aj tak vzdy nauci len to, comu sam veri. mladym ludom treba dat pocit, ze o nich stojime, ze v tomto state raz dosiahneme rovnost pred zakonom, spravodlivost a zakladny poriadok vo vztahoch. ze tu maju perspektivu, ze si tu mozu zalozit rodinu bez strachu o to, ako ju uzivia. viem, ze sa to nestane zo dna na den a ze sa toho musi vela zmenit, ale nesmieme sa tej predstavy vzdat. niekedy to trva, mnohe sa nepodari, ale toto je nasa vlast, tu sme doma a tu si to mame zariadit tak, aby sme mohli byt na Slovensko hrdi. ja som mal viacero prilezitosti zostat pracovat vonku, ale napokon som kazdu odmietol, tu som doma, tu chcem zit. a chcem prispiet k tomu, aby rovnaky dovod nachadzali aj mladi ludia. dnes ho casto nemaju a tych najlepsich niekedy akoby sme vyslovene vyhanali prec.
09.09.2013 14:19 - otázka od uzol
Veľmi by som Vám želal aby Ste sa stali prezidentom, ale možno by bolo lepšie, keby Ste išiel ako líder zjednotenej novej a generačne mladšej pravice do ďalších parlamentných volieb. Čo Vy na to ?
casto sa s touto myslienkou medzi ludmi stretavam a viem, ze ma svoju logiku. ale kazdy mame nejake vlohy a nejake poslanie, a ja som sa za tie roky vo verejnej sluzbe naucil, ze tak ako sa niektori ludia vyslovene hodia na tie stranicke suboje a sarvatky (Fico je napriklad skvely priklad uspesneho stranickeho politika, Dzurinda takisto v tejto arene odmakal svoje), tak sa ini hodia na pozicie, kde potrebujete iny pohlad - schopnost pozriet sa na stat bez ideologickej kazajky, bez stranickych okuliarov, jednoducho ako na cely komplex vztahov, v ktorych musi byt poriadok. a prave na toto si trufam, takto som doposial v tej verejnej sluzbe fungoval a aj preto, ze som verejny zaujem vzdy mal na vyssom mieste, ako ten stranicky, som dnes v parlamente ako nezavisly poslanec.
09.09.2013 14:16 - otázka od Ivan
Pán Radoslav Procházka zúčastnite sa pochodu za život v Košiciach? Ako chcete podporovať rodinu v spoločnosti?
zucastnim. otazka podpory rodiny je prilis zlozita na to, aby sa dala vycerpavajuco zodpovedat v tomto formate, ale myslim ze jednym z klucovych faktorov je podpora rodicov, osobitne tych na rodicovskej dovolenke, ale nielen tych. chybaju nam materske centra, chyba nam moznost pre zeny zosuladit karieru so starostlivostou o rodinu, chyba nam vacsi spolocensky respekt k tomu, co pre spolocnost robia ludia, ktori vychovavaju nove generacie (vratane ucitelov, ked uz sme pri tom). hovorim, je to na dlho, zaklad je pochopit, aky obrovsky vyznam rodina pre spolocnost a pre stat ma. a uz len na zaver, vela veci suvisi aj s osobnym prikladom. manzelstvo nie je ziadna prechadzka ruzovou zahradou, castokrat sa clovek musi zapriet, ale stoji to za to, rodina je obrovsky dar, nenahraditelny. a myslim ze my Slovaci mame velmi dobre vyvinuty zmysel pre rodinu. ja som za tu svoju velmi vdacny.
09.09.2013 14:11 - otázka od Tomáš Jakubčák
Dobrý deň pán Procházka. Veľmi Vám fandím, dúfam, že Vaša kandidatúra na prezidenta bude úspešná. Myslím, že Slovensko potrebuje konečne zmenu a hoci funkcia prezidenta je viac - menej reprezentačná, myslím, že prezident ako morálna autorita môže veci zmeniť k lepšiemu, preto dúfam, že uspejete. Chcel by som sa spýtať, čo sa stane v opačnom prípade, ak neuspejete? Stiahnete sa z politiky, prípadné akým štýlom budete na tomto "fronte" bojovať. Vďaka za odpoveď
no, zakazal som si myslienky typu "co budem robit potom", pretoze chcem ist do tych volieb naozaj naplno. a naozaj v nich chcem uspiet. ale dam Vam taky maly priklad: prave dnes som s kolegami ekonomami sedel nad pripravou tienoveho rozpoctu, ktory som verejnosti pred par mesiacmi slubil, a kazdy den nachadzame nove a nove veci, ktore by na Slovensku mohli fungovat ovela jednoduchsie. a vieme ako ich zmenit. v skratke, mojou ambiciou vo verejnej sluzbe je dospiet do stavu, kedy sa na Slovensku budem ako obcan citit v pohode s tym, ako funguje verejna sprava, ake sluzby nam stat poskytuje. potrebujeme jednoduchsi stat a silnejsieho obcana, to je moj hlavny ciel.
09.09.2013 14:08 - otázka od VERONIKA
Dobrý deň prajem,ja nemám otázku iba Vám chcem zaželať aby sa Vám darilo v živote,aby ste boli šťastný,zdravý a aby sa Vám splnilo všetko po čom túžite a hlavne aby Vás všetko zlé obchádzalo!Pozdravujem Vás a prajem Vám ešte Krásny zvyšok dňa!Dovidenia.
fuha, to ste ma fakt potesili, velmi pekne Vam dakujem, vazim si to. vsetko dobre aj Vam.
09.09.2013 14:08 - otázka od Martin
Dobry den prajem pan Prochazka, nemyslite si, ze je skoda sa trapit v kampani na prezidenta? Pri piatich kandidatoch proti Ficovi je jasne ze nemozete vyhrat, lebo kazdy dostanete z tych volicov co su proti tomu bordelu co tu robi Fico len trosku, kym Fico dostane od jeho oveciek 50 %. Realne nemate sancu, lebo vy sa piati bijete o svoju skupinu, a Fico sa nebije s nikym.
nerad sa vzdavam dopredu. lebo ak sa vsetci vzdame a povieme si ze to nema zmysel, potom je sanca uspiet naozaj nulova. mna nikdy nebavili suboje, v ktorych o nic neslo, kde clovek nic neriskoval a mohol iba vyhrat. RF chce ist prave do takeho suboja a ak sa to ludom paci, prosim, je to ich volba. podla mna je kazde velke vitazstvo na zaciatku nepravdepodobne a vzdialene a o to viac on treba zabojovat. a ja som odhodlany on zabojovat, nie kvoli sebe, ale preto, ze mam naozaj konkretnu predstavu o tom, ako by prezidentsky urad mohol aktivne posobit v prospech ochrany obcanov a trufam si tu predstavu aj naplnit v praxi.
09.09.2013 14:05 - otázka od Mária
Dobrý deň pán Procházka Myslím, že je nespravodlivé, aby sa dlhodobo, alebo vôbec nepracujúcim (napr. Rómom)vypočítaval dôchodok z priemernej mzdy, zatiaľ čo ľudia, ktorí podstatnú časť života pracujú za nízku možno minimálnu mzdu (čo je zasa typické pre východ)mali nižšie dôchodky. To nie je fér. Neuvažujete o podaní návrhu na zmenu zákona?
zaujimave, presne tuto vec som minuly tyzden riesil na jednom vyjazde, podnety tohto typu sa mi zbieraju velmi rychlo. v tom socialnom systeme je viacero nespravodlivosti, toto je jedna z nich. poradim sa s kolegami Mihalom a Beblavym, a kedze mam dobry vztah aj s byvalym riaditelom Soc. poistovne panom ing. Lopatkom, skusim ziskat aj jeho pomoc, a nieco vymyslime. vdaka za podnet, vsetko dobre.
09.09.2013 14:03 - otázka od Milos
Dobry den p. Prochazka. Neviem ani co by som sa mohol opytat, skor by som Vam chcel napisat,ze mate velku podporu v mojom sirokom okoli a verim, ze vyhrate prezidenske volby. Je to mojim zelanim a verim, ze sa splni a ze konecne budeme mat politika na spravnom mieste, lebo vy tam skratka patrite :) Drzim palce, moj hlas mate na 100% :)
perfektne, velmi pekne dakujem.
09.09.2013 14:03 - otázka od Jan Popovic
Dobrý deň pán Procházka, na univerzite v Yale vznikol i prvý klasifikačný systém DRG (Diagnosis Related Group)v tíme profesora Fettera. Stretli ste sa tam s týmto menom?
dobry den, pan Popovic, nebudem si vymyslat, nestretol. tym, ze som riesil najma spolocenske vedy, tak som sa s menom prof. Fettera nestretol. ale, ak dovolite male odlahcenie, raz som stal v rade na kavu za hereckou Claire Danes a vymenili sme si usmevy.:)
09.09.2013 14:01 - otázka od andrew
Zdravím Vás. Nemám otázku. Dlhší čas Vás pozorujem, mám dobrý pocit a dúfam, že Ste jeden z mála, ktorý berie svoju činnosť vážne a hlavne poctivo. Verím, že chrbtica vydrží a Vaše ciele sa nezmenia ... A pokiaľ by bola možnosť, bude mi len cťou sa zapojiť do Vašej kampane, snáď svojou trochou pomôcť zmeniť tento stav.
Velka vdaka, bez takejto podpory by to cele ani nemalo vyznam. Pokusim sa ju oplatit poctivou a odbornou sluzbou.
09.09.2013 14:01 - otázka od Kicinka
Zdravím, držím Vám palce, dúfam, že nový prezident nebude žiadny zosušený dedo :-D
:)
09.09.2013 14:01 - otázka od Andrej
Pan Prochazka, ako vidite Slovensko o takych 10 rokov. Myslite, ze sa konecne zacneme hybat spravnym smerom, zacne platit pravo, budu fungovat sudy, bude menej korupcie a politici budu mat aj nejaku realnu viziu a budu posuvat Slovensko vpred?
Dobry den, vitajte vsetci, dakujem, ze ste prisli.:) Slovensko o 10 rokov vidim ako stat, kde plati rovnost pred zakonom, aktivita sa netresta ale odmenuje, a politici chapu svoj urad ako prilezitost naplnit nejaku predstavu verejnej sluzby, nie penazenky svoje a svojich akcionarov. Ale bude to vyzadovat strasne vela roboty a usilia, aj hore, aj dole. Lenze ak chceme vlastnym detom a vnukom odovzdat stat v slusnej kondicii, musime to urobit, musime sa pohnut dopredu.

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu