Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

WikiLeaks: Island žiadal v roku 2008 od USA miliardu dolárov

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Jupiterimages)

REYKJAVIK - Portál WikiLeaks v piatok zverejnil utajované dokumenty americkej diplomacie, ktoré dokazujú, že Island žiadal od USA pôžičku vo výške jednej miliardy dolárov.

Stalo sa tak prostredníctvom listu vtedajšieho guvernéra islandskej národnej banky Davida Oddssona, ktorý sa v októbri 2008 obrátil na svojho amerického kolegu Timothyho Geithnera. Americké veľvyslanectvo v Reykjavíku vláde vo Washingtone odporúčalo, aby túto žiadosť dobre zvážila a zaujala k nemu kladné stanovisko, lebo inak sa ostrov opätovne obráti na Rusko. Washington však aj napriek tomu krachujúcemu Islandu peniaze nepožičal, urobil tak až Medzinárodný menový fond a škandinávske krajiny.

WikiLeaks odhalili strach Američanov z faktu, že do celej záležitosti by mohlo vstúpiť Rusko a peniaze Islanďanom nakoniec požičať. Otázkou by potom zostávalo, čo by za to Moskva chcela. USA sa báli, že ostrovná krajiny by Rusom poskytla americkú leteckú základňu v Keflavíku či prístup k plynu a rope na pobreží krajiny. Ako v roku 2008 napísala americká veľvyslankyňa na Islande Carol van Voorstová, "žiadosť je potrebné zvážiť čo najserióznejšie, máme totiž v severnom Atlantiku dlhodobé národné záujmy a negatívna odpoveď by ich mohla ohroziť".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu