Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Orbán: Svet kritizuje bezproblémový zákon

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán vo štvrtok priznal, že začiatok predsedníctva Európskej únie sa jeho krajine nepodaril podľa predstáv. Orbán sa tak vyjadril pri príležitosti oficiálneho prevzatia polročného predsedníctva únie z rúk Belgicka.

Podľa jeho názoru však veľká kritika nového maďarského zákona o médiách nie je opodstatnená, keďže zákon považuje za bezproblémový. O to viac sa Orbánovi nepozdávajú vyjadrenia vplyvných členov únie - Francúzska a Nemecka, keďže k spornej norme sa podľa neho má právo vyjadrovať jedine Európska komisia (EK). Tá tak má učiniť po preštudovaní zákona, pričom viac by malo napovedať piatkové stretnutie maďarského premiéra s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom.

"Prijali sme zákon, ktorý považujeme za úplne bezproblémový, no svet ho kritizuje. No áno, toto je zlý štart, kto by chcel takto začať?" položil si Orbán rečnícku otázku na štvrtkovej tlačovej konferencii.

"Považujem však za unáhlený a nie nevyhnutný spôsob, akým Francúzsko a Nemecko v tejto diskusii vystupujú. Nepamätám si, že by Maďarsko kritizovalo francúzsky mediálny zákon," povedal maďarský premiér, ktorý zároveň vyjadril vieru, že obe veľké krajiny svoju rétoriku postupne zmiernia. Európska komisia v stredu potvrdila, že od Maďarov už dostala do angličtiny preloženú verziu kontroverzného zákona o médiách z dielne vládnej strany Fidesz.

Podľa jej hovorcu Oliviera Baillyho sa však do piatku expertom EK nepodarí kompletne zanalyzovať 194-stranový dokument. Ten sa stal terčom kritiky aj vplyvných krajín únie. Napríklad Nemecko v stredu vyhlásilo, že Maďarsko nemá právo vyjadrovať postoj v mene celej EÚ k slobode prejavu v iných krajinách ako sú napríklad Ukrajina či Bielorusko. Maďarsko na tieto slová pôvodne reagovalo odmerane, no v stredu minister zahraničných vecí János Martonyi pripustil, že zmeny v zákone nie sú vylúčené.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu