Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slota: Európskej záhrade predsedá maďarský cap

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výhrady renomovaných politikov a inštitúcií voči menšinovej politike v Maďarsku potvrdzujú, že v súčasnosti predsedá v "záhrade Európskej únie (EÚ)" maďarský cap. Vo vyhlásení Slovenskej národnej strany (SNS) k začiatku maďarského predsedníctva v EÚ to konštatuje predseda strany Ján Slota.

"Slovenská národná strana má vážne pochybnosti o schopnosti Maďarska predsedať Európskej únii a vážne výhrady k jeho prioritám v oblasti menšinových práv," uvádza Slota. Dodáva, že Európska únia je spoločenstvo štátov, ktoré bolo založené a malo by fungovať na princípoch demokracie, spolupráce a pokojného spolužitia. "SNS bude preto dôsledne sledovať kroky Maďarska v predsedníckej pozícii, aby nezneužilo svoje právomoci a neriešilo problematiku menšín 'á la Hungaria', pretože Maďarsko svoje menšiny takmer zdecimovalo," vyhlásil.

"Je zarážajúce, že ani po šokujúcich odhaleniach maďarskej asimilačnej politiky voči menšinám z úst ombudsmanov Maďarskej republiky Jenőa Kaltenbacha a Ernőa Kállaia – ktorí prirovnali politiku maďarskej politickej reprezentácie voči menšinám k politike Tretej ríše - neprišlo k potrestaniu nášho južného suseda," dodal Slota, podľa ktorého by mali európske inštitúcie situáciu v Maďarsku "podrobne monitorovať".

"Podľa SNS Maďarsko nemá ekonomicky ani politicky na to, aby predsedalo EÚ. Ide o nestabilnú krajinu, ktorá ako jedna z prvých musela žiadať európske inštitúcie o ekonomickú podporu, pretože stála tesne pred krachom vďaka riskantným rozhodnutiam svojich vládnych garnitúr," uviedol predseda SNS. Dodal, že maďarské vlády sa podľa neho v uplynulých rokoch "podstatne viac zaoberali zasahovaním do vnútorných záležitostí iných krajín a vykynožením národnostných menšín v Maďarsku, než by sa postarali svojim občanom o chlieb".

V súčasnosti sa podľa Slotu Maďarsko zmieta nielen v ekonomických problémoch, ale aj vo vážnych politických ťažkostiach. "Viktor Orbán nielenže napĺňa svoje antiintegračné iredentistické záujmy za hranicami iných štátov, ale doma nastoľuje autoritatívny režim, ktorého metódy si už všimol a odsúdil aj Brusel a všetky európske inštitúcie v ňom. SNS má preto vážne obavy, či krajina, ktorá sa zmieta v kŕčoch, dokáže riešiť spoločné európske problémy, a to najmä v krajinách eurozóny," uzavrel Slota.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu