Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Poľský Silvester na cestách: 13 mŕtvych, 128 zranených

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA/VARŠAVA – Silvestrovský víkend si na poľských cestách vyžiadal 13 obetí a 128 zranených. Polícia ho však hodnotí ako pokojný. Od piatka riešila 106 havárií a zadržala viac ako 680 vodičov, ktorí si za volant sadli po požití alkoholu.

Pre porovnanie, v minulom roku polícia zaznamenala 138 nehôd, pri ktorých zahynulo 11 ľudí a zranilo sa ďalších 189. Polícia vtedy zadržala 600 opitých vodičov.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, bol to pokojný víkend, cituje agentúra PAP Krzystofa Hajdasa z hlavného policajného riaditeľstva. „Prispela k tomu práca polície. Vidno, že výzvy k opatrnosti, prispôsobeniu rýchlosti podmienkam na ceste a nepožívaniu alkoholu začínajú prinášať pozitívne výsledky,“ uviedol.

Poľská polícia nasadila od piatkového večera do nedele na cesty celkovo 10 tisíc policajtov. Tí kontrolovali hlavne vodičov pri návrate z celonočných osláv.

Ak má vodič v Poľsku viac ako 0,5 promile alkoholu v krvi, spácha trestný čin, za ktorý mu hrozia až dva roky väzenia. Policajné štatistiky ukazujú, že medzi vodičmi s alkoholom v krvi je väčšina je tých, ktorí nepijú tesne pred odchodom, ale napríklad predošlý večer do neskorých hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu