Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Silvester na Slovensku: Mestá šetria, oslavy budú skromnejšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Koniec roka sa blíži a Slováci už istotne uvažujú ako a kde prežijú silvestrovskú noc. Obyvatelia mnohých miest, ktorí sa ju napriek tuhým mrazom rozhodnú stráviť na námestiach, však žiadne pompézne oslavy čakať nemôžu.

Bratislava

Najväčšie oslavy príchodu Nového roka v rámci Slovenska prebehnú v hlavnom meste. Ich centrom sa stane Hlavné námestie, kde sa okolo piatej hodiny začne koncert slovenských interpretov. Na Hviezdoslavovom námestí magistrát pripravil diskotéku, ktorá potrvá až do skorých ranných hodín. Novinkou tohtoročného Silvestra v Bratislave bude vypúšťanie lampiónov šťastia. Samozrejme chýbať nebude ani tradičný polnočný ohňostroj. Pre priaznivcov športu je prichystaný silvestrovský beh cez štyri bratislavské mosty, ktorý začína o desiatej hodine ráno pred Ekonomickou univerzitou. Silvestrovské oslavy vyjdú na 135-tisíc eur, väčšinu z toho však hradia sponzori. Samotné mesto zaplatí "len" 15-tisíc eur. Magistrát zabezpečí zdravotnú, upratovaciu a bezpečnostnú službu. Organizátori zaobstarali i niekoľko desiatok ekologických toaliet.

 

Nitra

Pre tunajších obyvateľov mesto pripravilo diskotéku, ktorá sa začne o desiatej večer. Občerstvenie si bude možné zakúpiť vo vianočnom mestečku. Zástupca náčelníka Erik Duchoň upozorňuje na nariadenie mesta týkajúce sa zábavnej pyrotechniky. „V prípade maloletých zisťujeme, kto im pyrotechniku predal a tomu potom udelíme blokovú pokutu,“ povedal Duchoň.

 

Trenčín

Trenčania budú záver roka 2010 oslavovať na Mierovom námestí, kde pre nich mesto zorganizovalo hudobné a zábavné vystúpenia. Pre ľudí bude zabezpečené občerstvenie a nápoje. Od 18.00 hodiny sa bude môcť v Trenčíne parkovať zadarmo.

 

Žilina

Skromné oslavy čakajú na obyvateľov Žiliny. Tento rok sa budú musieť uspokojiť iba s ohňostrojom, pretože nový primátor Igor Choma silvestrovské oslavy kvôli zlej finančnej situácii mesta zrušil.

 

Banská Bystrica

Úsporné opatrenia prijala tento rok aj Banská Bystrica, ktorá kvôli šetreniu finančných prostriedkov zrušila vystúpenie českej superstáristky Leony Šenkovej. Rozlúčka so starým rokom je naplánovaná na námestí SNP na 21. hodinu. Program spestria „ľadové medvede“, ktoré sa na prelome rokov budú môcť okúpať v bazéne s ľadovou vodou. Na obyvateľov banskobystrického sídliska Sásová čaká niekoľkohodinová open-air diskotéka.

 

Košice

Prípravy na posledný deň v roku sú už v plnom prúde v Košiciach. Silvestrovský program sa bude odohrávať tak ako po minulé roky na Hlavnej ulici pri súsoší Immaculata. Košičania sa môžu tešiť na Mira Šmajdu, Mariána Čekovského, DJ Pepa a iných hudobníkov. Aj tu podľa Kataríny Angelovičovej z košického magistrátu privítajú Nový rok ohňostrojom. „Občanov i návštevníkov mesta bude chrániť mestská polícia,“ uviedol Slavomír Pavelčák, zástupca náčelníka Mestskej polície v Košiciach.

 

Prešov

V posledný deň tohto roka a v prvý toho nového budú v Prešove vyzváňať svadobné zvony. Najmä 1. január je z hľadiska uzatvárania manželstiev v tomto meste skôr kuriozitou. „Je to skutočne netradičné. Za posledných 23 rokov sa totiž v tento deň nikto nesobášil,“ informovala hovorkyňa radnice Iveta Adamová. Oslavy príchodu Nového roka odštartujú o ôsmej hodine pri konkatedrále sv. Mikuláša. O zábavu sa postarajú prešovské skupiny a veľkolepý polnočný dvanásťminútový ohňostroj. Po druhej hodine rannej nastúpia upratovacie čaty, aby mesto po oslavách opäť dali do poriadku.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu