Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ostrov Kiritimati už oslávil príchod roku 2011

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KIRITIMATI - Na tichomorskom ostrove Kiritimati, označovanom kedysi ako Vianočný ostrov, už vstúpili do roku 2011. Najväčší koralový ostrov na svete je súčasťou ostrovného štátu Kiribati, ktorý leží severne od rovníka a jeho 33 atolov sa rozprestiera na dĺžke viac ako 4000 kilometrov.

Aj keď leží 2460 kilometrov východne od 180. poludníka, čas na atole sa meria podľa prvého z časových pásiem, pretože dohoda z roku 1995 "posunula" ostrov na západ od 180. poludníku.

Obyvatelia Kiritimati, ktorých na atole žije viac ako 5000, tak môžu ako prví na svete osláviť príchod nového roku. Atol Kiritimati sa tiež nazýva Vianočný ostrov. Netreba si ho však zamieňať s Vianočným ostrovom ležiacim v Indickom oceáne.

Zvyšok sveta sa na novoročné oslavy ešte len chystá. Prvé veľké mesto, ktoré Nový rok privíta, bude austrálske Sydney. Oslavy spustí letecká prehliadka historických lietadiel a ukážka lodí, ktorú sa v prístave a okolí mostu Harbour Bridge chystá sledovať najmenej 1,5 milióna ľudí.

Oficiálne oslavy vrátane odpočítavania sekúnd pred polnocou alebo svetelnú show tento rok podľa agentúry AP chystá aj vietnamská metropola Hanoj. Komunistický štát si podľa nej doteraz oslavy Nového roku príliš nevšímal. Zmenu lunárneho kalendára tradične mohutne oslavuje v priebehu sviatku Tet, ktorý teraz pripadne na začiatok februára.

Desiatky miliónov ľudí budú koniec roku poznamenaného hrozbami teroristických útokov a ekonomickou neistotou sláviť aj v Európe. Historické oslavy podľa AP chystá Estónsko, ktoré úderom polnoci zaháji ako prvý postsovietsky štát prechod na spoločnú európsku menu euro.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu