Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Z väzenia prepustia sestry, jedna musí darovať obličku druhej

Gladys a Jamie
Gladys a Jamie

WASHINGTON - Dve sestry, ktoré súd v Spojených štátoch v roku 1994 poslal na doživotie za mreže, môžu byť prepustené, ale len ak jedna z nich daruje obličku na transplantáciu tej druhej. Podľa agentúry DPA tak rozhodol guvernér amerického štátu Mississippi.

Jamie Scottovú a jej sestru Gladys odsúdili pred 16 rokmi za účasť na ozbrojenej lúpeži, pri ktorej ukradli 11 dolárov. Prvý termín možného podmienečného prepustenia bol stanovený na rok 2014. Teraz ale guvernér Mississippi Haley Barbour aj kvôli ťažkej chorobe Jamie Scottovej rozhodol inak.

Barbour trest obom ženám pozastavil a uviedol, že ženy už nepovažuje za nebezpečné pre verejnosť. Zároveň ale upozornil, že ak porušia ním stanovené podmienky, medzi ktoré patrí darovanie obličky, môže svoje rozhodnutie zmeniť. Jamie (38) podstupuje každý deň dialýzu, ktorá vraj Mississippi ročne stojí 190-tisíc dolárov.

Tvrdý rozsudok vynesený nad oboma sestrami v minulosti kritizovali niektoré organizácie na ochranu občianskych práv. V septembri za prepustenie žien v Jacksone, hlavnom meste Mississippi, pochodovali stovky ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu