Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prvýkrát transplantovali obličku s inou krvnou skupinou

ilustračné foto
ilustračné foto

JERUZALEM - Lekári z izraelského mesta Petach Tikva v marci ako prví v Izraeli transplantovali obličku pacientovi, ktorý mal inú krvnú skupinu ako darca. V prípade, že bude možné takéto transplantácie vykonávať bežne, zvýši sa možnosť využiť darcov obličiek o 40 percent. Informoval o tom dnes izraelský denník Haarc.

Osemnásťročný izraelský pacient Ortal Mahlev z Herzlie s krvnou skupinou typu B dostal obličku od otca, ktorý má krvnú skupinu typu A.

Krv jednotlivých skupín sa líši podľa antigénov viazaných na červené krvinky a útočiacich na krv inej skupiny v prípade, že sa inkompatibilná krv dostane do organizmu, povedal Alexander Jusim z oddelenia transplantácie obličiek v nemocnici v Petach Tikva.

Jeho skupine sa transplantácia v prípade Mahleva podarila vďaka neutralizácii antigénov. To trvá štrnásť dní, takže výmena orgánu s využitím tejto metódy nie je vhodná pre pacientov, kedy je potrebný okamžitý zákrok.

V Izraeli čaká na transplantáciu obličky 700 ľudí, z ktorých asi 40 percent nemôže kvôli inkompatibilite krvi prijať obličku od darcu z rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu