Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Afganský drogový boss bol informátorom CIA

Logo CIA
Logo CIA

WASHINGTON - Spojené štáty americké údajne využívali jedného z hlavných afganských drogových bossov celé roky ako informátora. S odvolaním sa na vládnych predstaviteľov o tom dnes informovali noviny New York Times.

Hadži Džuma Chán, ktorý je od roku 2008 vo väzbe v USA, mal poskytovať Ústrednej spravodajskej službe (CIA) a protidrogovému úradu DEA informácie o Talibane, korupcii v Afganistane, ako aj o obchode s drogami, za čo mu mali vyplatiť veľké sumy peňazí.

V roku 2006 Chán cestoval na tajné stretnutie s americkými agentmi v USA, ktorí už vtedy dostali upozornenia na to, že ich informátor si posilňuje pozíciu v obchode s drogami, uvádza sa v správe. Chán mal finančne podporovať Taliban a podplácať politikov vo vláde prezidenta Hámida Karzaja. Chána zatkli až pri ďalšej návšteve Spojených štátov.

Jedným z dôvodov podľa zdrojov bolo to, že nikdy neposkytol zásadnejšie informácie. USA okrem toho vtedy rozhodli posilniť boj proti drogám v Afganistane. Chána teraz čaká proces v New Yorku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu