Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na vine nie je WikiLeaks, ale USA, tvrdí austrálska vláda

Julian Assange
Julian Assange

BRISBANE - Austrálska vláda sa zastala zakladateľa servera Wikileaks Juliana Assanga, ktorý podľa nej nie je zodpovedný za únik citlivých informácií. Minister zahraničia Kevin Rudd dnes uviedol, že vinu by mali niesť konkrétne osoby, ktoré únik umožnili. Spochybnil tiež spoľahlivosť amerického bezpečnostného systému.

"Myslím, že by sme sa v skutočnosti mali pýtať na spoľahlivosť (amerických) bezpečnostných systémov a na množstvo osôb, ktoré majú prístup k týmto dokumentom," uviedol Rudd. "Hlavná miera zodpovednosti, a teda aj trestné stíhanie by sa mali týkať osôb, ktoré umožnili prvotný únik informácií."

Rudd bol v diplomatickej korešpondencii označený za puntičkára, ktorý má sklony k omylom aj napriek chorobnej túžbe mať nad všetkým kontrolu. Bývalý austrálsky premiér ale popiera, že by s tým jeho kritická reakcia nejako súvisela.

"Boli o mne v minulosti napísané horšie veci a pravdepodobne ešte ďaleko horšie veci napísané budú," uviedol Rudd, ktorého vraj podobné útoky nechávajú úplne chladným.

Z úniku tajných informácií je podozrivý vojak americkej armády Bradley Manning, ktorého americké úrady už niekoľko mesiacov držia vo väzbe. V hľadáčiku amerického ministerstva spravodlivosti je vraj aj Assange. Podľa amerických médií však zrejme neexistujú zákony, na základe ktorých by ho bolo možné postaviť pred súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu