Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Záškoláčka (12) čaká dieťa s o dva roky starším kamarátom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Dievčina (12) z poľského mesta Piotrków Trybunalski sa za tri mesiace stane matkou. Otcom ešte nenarodeného dieťaťa je jej o dva roky starší kamarát. Odborníci sa zhodujú na tom, že poľská mládež má nedostatočné vedomosti o sexe a antikoncepcii.

Dvanásťročná Kasia mala problémy so správaním, chodila za školu, nedokázali si s ňou poradiť rodičia ani učitelia. "Problémy s Kasiou sme mali už dosť dlho, chová sa dominantne a vyzývavo," povedal v denníku Poľska The Times riaditeľ základnej školy, kam Kasia chodila. Dievča je už doma a vyhýba sa vraj kontaktu so spolužiakmi. Jej učitelia tvrdia, že pochádza z obyčajnej, slušnej rodiny.

Prípad bude riešiť rodinný súd, ktorý sa okrem iného zaoberá priestupkami neplnoletých. Veková hranica pre legálny pohlavný styk je v Poľsku 15 rokov.

"Mládež si myslí, že toho o sexe vie veľa, v skutočnosti ale nemá tušenie ako sa zabezpečiť pred neplánovaným tehotenstvom," uviedla riaditeľka centra pre adopciu lodžskej arcidiecézy Anna Szolcová Kowalska. Aleksandra Józefowská zo združenia Ponton, ktoré sa zaoberá sexuálnou osvetou, tvrdí, že veľa dievčat je presvedčených, že pri prvom pohlavnom styku nemôžu otehotnieť alebo že ich spermia neoplodní, ak pred stykom vypijú alkohol. Podľa štatistikov mala predvlani v Poľsku každá dvadsiata matka menej ako 19 rokov.

V školách v silne katolíckom Poľsku prakticky neexistuje sexuálna výchova. Záležitosti spojené s intímnym životom sa podrobnejšie nepreberajú v rámci žiadneho povinného predmetu, o sexe často deťom rozprávajú učitelia náboženstva, rádové sestry alebo kňazi. Podľa prieskumu združenia Ponton pritom školáci chcú, aby sexuálna výchova bola povinná a informácie im odovzdávali kvalifikovaní pedagógovia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu