Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Matka 10-ročnej, ktorá porodila dieťa, je šťastná

Matka maloletej rodičky
Matka maloletej rodičky

MADRID - Za šťastnú babičku sa označila rumunská Rómka, ktorej desaťročná dcéra porodila v uplynulých dňoch dieťa na juhu Španielska. Žena túto udalosť nepovažuje za šokujúcu a nechápe, prečo vzbudila taký mediálny rozruch, napísala dnes agentúra AP.

Španielske úrady zverejnili o maloletej matke z dôvodu ochrany jej súkromia len málo informácií. Španielska tlač však dnes uviedla ďalšie podrobnosti, ktoré získala vďaka rozhovoru so "šťastnou babičkou". Tá sa predstavila len ako Olimpia a podľa novinárov môže mať okolo tridsať rokov, aj keď sama svoj vek neudala. V rozhovore napríklad oznámila, že otcom jej novonarodenej vnučky je trinásťročný chlapec. V súčasnej dobe žije v Rumunsku a už s jej dcérou nechodí.

Olimpia sa tiež čudovala emóciám, ktoré tento pôrod sprevádzajú. Rumunskí Rómovia, ku ktorým ich rodina patrí, vraj totiž bežne vydávajú svoje dcéry mladé, aj keď je to proti rumunským zákonom.

"Keď sme tehotné, tak sa môžeme vydať," konštatovala matka desaťročného dievčaťa pred domom v španielskom meste Lebrija, kde jej rodina býva.

Prípad desaťročnej matky vzbudil v Španielsku aj mnohých ďalších krajinách veľký záujem. Napríklad barcelonský denník La Vanguardia venoval kauze celé dve strany. Podľa neho sa dievča prisťahovalo do Španielska len pred tromi týždňami a novorodenca vážiaceho 2,9 kilogramu priviedlo na svet 26. októbra v štátnej nemocnici v meste Jerez de la Frontera.

Olimpia reportérom oznámila, že mladá matka a jej dieťa sú v skvelom zdravotnom stave a sú už späť pri svojej rodine.

Španielsky zákon klasifikuje sex s osobami mladšími než 13 rokov ako zneužívanie detí. Ministerstvo spravodlivosti však podľa AP uviedlo, že posúdenie tohto konkrétneho prípadu je komplikovanejšie, pretože otec dieťaťa nežije v Španielsku a je tiež neplnoletý. Nie je teda isté, či môže byť obvinený.

Rumunské zákony umožňujú dievčatám vydávať sa v 18 rokoch, so súhlasom rodičov aj o dva roky skôr. V miestnych rómskych komunitách sú však bežné "manželstvá" dievčat, ktoré dosiahnu pubertálneho veku. Ich manželia bývajú o niekoľko rokov starší. Štát tieto "svadby" však neuznáva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu