Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Český lupičský párik údajne vykradol 20 bánk

Zastrelený jeden zo zlodejov
Zastrelený jeden zo zlodejov

DUBENEC – Manželský pár lupičov, ktorých v piatok zastrelila nemecká polícia pri pokuse o prepadnutie banky v Karlsruhe, bol z juhočeskej obce Dubenec. V obci žili asi desať rokov, na verejnosti sa nijako neprejavovali a bolo to, ako keby tu nežili, povedala obyvateľka obce, ktorá si nepriala byť menovaná.

Muž a žena boli zrejme už 15 rokov hľadaní nemeckou políciou, podozrievala ich, že majú na svedomí krádeže a lúpeže v asi 20 bankách v hodnote zhruba dvoch miliónov eur. Istotu, či ide skutočne o hľadaných lupičov, bude mať polícia až po testoch DNA.

Manželia Jozef a Růžena si v Dubenci, ktorý je súčasťou obce Dívčice, kúpili bývalú "obecný" pastiersky domček, ktorý zrekonštruovali. Dom je obohnaný asi dvojmetrovým dreveným plotom, takže naň nie je ani vidieť. "Kto u nich bol, hovoril, že to tam majú pekné," uviedla žena. Nikdy vraj s nimi neboli žiadne problémy, prišli vždy len zaplatiť poplatky na obecný úrad. Nechodili ani na žiadne akcie, ktoré sa v Dubenci konali. Nikto sa na nich nikdy nesťažoval, boli naozaj veľmi tichí, poznamenala.

V obci údajne nikto nevedel, čo robia. O ňom sa hovorilo, že pracuje ako bankový maklér. O muža (40) a jeho o dva roky mladšiu manželku sa už v dedine po piatkovom incidente zaujímala polícia. Ľudia o ich smrti a kriminálnej minulosti asi ešte nič nevedia, dodala žena.

Manželia po sebe zanechali dvadsaťročného syna. Ten podľa dnešného vydania nemeckého časopisu Bild am Sonntag netušil, že rodičia zamierili do Karlsruhe. Povedali mu, že pôjdu za priateľmi do Prahy. O údajnej kriminálnej činnosti svojej matky a nevlastného otca vraj nevedel. Ten mu tvrdil, že je bookmaker.

Mladík prišiel pred 15 rokmi pri autonehode o vlastného otca. Potom sa jeho matka zoznámila s novým partnerom. Vtedy podľa nemeckej polície začala séria prepadnutí bánk v Karlsruhe, Mannheime, pri ktorých páchatelia vystupovali veľmi zdvorilo a za lúpeže sa dokonca ospravedlňovali. Preto si vyslúžili prezývku "lupiči-gentlemani". Podľa kriminalistov boli aj napriek tomu nebezpeční, pretože vždy dávali najavo, že bez váhania zbraň použijú.

Česká polícia v sobotu uviedla, že tento pár kvôli trestnej činnosti v ČR stíhaný nebol. Nevylúčila však, že sa pomocou súčasného vyšetrovania zistí, že sa manželia podieľali na doposiaľ neobjasnených zločinoch aj v Česku.

Manželia prepadli v piatok banku v centre Karlsruhe. Pri úteku s lupom približne 10 tisíc eur vystrelili na zasahujúcich policajtov. Policajtku (28) postrelili do nohy. Nemecká polícia streľbu opätovala a muža pritom smrteľne zasiahla. Jeho partnerka si potom podľa vyšetrovateľov zrejme vzala život sama výstrelom do úst.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu