Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Londýne zatkli zakladateľa WikiLeaks

Julian Assange
Julian Assange

LONDÝN - Britská polícia dnes dopoludnia v Londýne zatkla zakladateľa kontroverznej stránky WikiLeaks Juliana Assangea (39). Informovali o tom televízna stanica Sky News a londýnska metropolitná polícia.

Assangea zatkli na základe európskeho zatykača vydaného vo Švédsku o 09.30 h (10.30 h SEČ) po tom, čo sa podľa dohody dostavil na policajnú stanicu v Londýne - Ešte dnes by mal predstúpiť pred súd.

Švédske úrady chcú Austrálčana vypočuť v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania, ten všetky obvinenia odmieta. Právnik Juliana Assangea už v pondelok uviedol, že on a jeho klient sa pripravujú na stretnutie s britskou políciou.

Stránka WikiLeaks zverejňuje od minulého týždňa informácie z dôverných depeší amerických diplomatov, čo vnáša napätie do medzinárodných vzťahov. USA aj niektoré ďalšie krajiny uviedli, že podobné zverejňovanie tajných diplomatických dokumentov odporuje zákonom.

Samotný WikiLeaks v posledných dňoch čelí najrôznejším prekážkam. Internetové kníhkupectvo amazon.com mu napríklad prestalo poskytovať priestor na svojich serveroch a internetové stránky prišli aj o svoju pôvodnú adresu wikileaks.org.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu