Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na smrť dobili 23 tuleňov!

Pracovník ministerstva životného prostredia stojí pri ubitých tuleňoch
Pracovník ministerstva životného prostredia stojí pri ubitých tuleňoch

WELLINGTON - Brutálni útočníci ubili na smrť 23 chránených tuleňov, vrátane niekoľkých novorodených mláďat, v tulenej kolónii na Južnom ostrove Nového Zélandu. Informovala o tom dnes agentúra AP a server BBC s odvolaním sa na novozélandské ministerstvo životného prostredia. Úrady už vyzvali verejnosť, aby pomohla pri dolapení páchateľov.

"Prísť a ubiť na smrť 23 tuleňov je premyslený čin. Vynára sa otázka ohľadom mentálneho zdravia niekoho, kto môže vykonať taký krutý a odporný útok," vyhlásila dnes podľa AP ministerka životného prostredia Kate Wilkinsonová.

Podľa stavu tiel odhadujú odborníci, že zvieratá zomreli asi pred dvoma týždňami. Útočníci použili k nepochopiteľne krutému vraždeniu pálku alebo palicu. Medzi zabitými tuleňmi bolo osem mláďat, niektoré z nich sa narodili len pred niekoľkými dňami. Ďalšie tulene, ktorým sa podarilo prežiť, na sebe nesú stopy poranenia.

Tulenia kolónia The Ohau Point neďaleko prístavu Kaikoura na severe novozélandského Južného ostrova bola znovu vybudovaná pred dvadsiatimi rokmi a je populárnym cieľom mnohých turistov. Rozkladá sa na pobreží v dĺžke asi dvoch kilometrov a nie je vďaka strmým útesom ľahko prístupná. Práve to je dôvodom, že čin odhalili až s odstupom niekoľkých dní.

Podľa zákonov platných na Novom Zélande hrozí za zabitie alebo poranenie tuleňov či ďalších morských živočíchov až šesť mesiacov väzenia alebo pokuta až 250 000 novozélandských dolárov (vyše 143-tisíc eur). Túto sumu môžu rozhodnutím súdu zvýšiť o ďalších až 7600 novozélandských dolárov za každé zabité alebo poranené zviera.

Tento zákon už v minulosti niekoľkokrát použili väčšinou proti amatérskym rybárom, ktorí zaútočili na tuleňov, pretože im zazlievali, že môžu za úbytok rýb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu