Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

WikiLeaks po útokoch odpojili, beží na inej adrese

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Kontroverzný server Wikileaks, ktorý tento týždeň začal zverejňovať americké diplomatické depeše, dnes o 04:00 SEČ odpojili od svojej domény wikileaks.org. Oznámil to poskytovateľ domény EveryDNS.

Zrušenie služieb pre Wikileaks zdôvodnil tým, že server bol terčom niekoľkých elektronických útokov, ktoré začali ohrozovať systémy EveryDNS. Server teraz núdzovo funguje na adrese 213.251.145.96.

"WikiLeaks.org sa stal terčom niekoľkých útokov distribuovaného odmietnutia služby," povedal EveryDNS v tlačovej správe. "Tieto útoky ohrozili stabilitu infraštruktúry EveryDNS.net, ktorá zaisťuje prístup k takmer 500-tisícom ďalším webovým stránkam," doplnil poskytovateľ domény.

Pri útoku typu distribuovaného odmietnutia služby je cieľ zaplavený takým množstvom dát, ako by si stránku v jednu chvíľu otvorilo obrovské množstvo užívateľov. Cieľ útoku je kvôli tomu odstavený od internetu. 

EveryDNS upozornil Wikileaks 24 hodín vopred, že mu prestane poskytovať doménu, ktorú mal server zadarmo. Wikileaks podľa EveryDNS porušil licenčné podmienky, ktoré stanovujú, že jeho činnosť nesmie ohroziť poskytovanie služieb ostatným užívateľom.

Od chvíle, kedy Wikileaks začal zverejňovať americké diplomatické depeše, je to pre server už druhá technická komplikácia. Americká spoločnosť Amazon.com v stredu prestala portálu poskytovať priestor na svojich serveroch. Wikileaks preto presunul svoje dáta do Švédska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu