Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

WikiLeaks zverejnila prvý dokument zo Slovenska

Americké veľvyslanectvo v Bratislave
Americké veľvyslanectvo v Bratislave (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/BRATISLAVA - Dokument s názvom "Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vyjadruje hlboké znepokojenie ohľadne krokov Ruska v Gruzínsku", týkajúci sa rusko-gruzínskej vojny v roku 2008, prináša medzi tisíckami dokumentov kontroverzná stránka WikiLeaks.

Zverejnená správa pochádza od vtedajšieho zástupcu veľvyslanca USA Keitha Eddinsa a hovorí okrem iného o stretnutí riaditeľa Odboru štátov SNŠ a štátov v oblasti Balkánskeho polostrova na MZV Štefana Rozkopála s ruským veľvyslancom v SR Alexandrom Udaľcovom.
      
Rozkopál charakterizoval kroky a rétoriku Ruska ako "neakceptovateľné, zatemnené a pripomínajúce komunistickú éru".
      
Poukázal na súhlas slovenskej strany s postojmi USA a hovoril o svojich dojmoch z nedávnych rozhovorov na ministerstve s ruskými diplomatmi. Poznamenal, že jazyk, ktorý používal na stretnutí s ním ruský veľvyslanec, naňho zapôsobil "mimoriadne negatívne". Tvrdil, že ruský veľvyslanec spomenul "Sovietsky zväz", pričom následne sa opravil, a urobil aj viacero podobných verbálnych "pošmyknutí", ktoré vytvorili veľmi anachronickú atmosféru, uvádza sa v dokumente, prístupnom na stránke rusrep.ru.
      
V odpovedi na otázku štátnej tajomníčky Oľgy Algayerovej, ako môže byť v súlade s deklarovanými cieľmi Ruska bombardovanie lokalít hlboko vnútri gruzínskeho územia, ruský veľvyslanec zopakoval vyjadrenia prezidenta Dmitrija Medvedeva a premiéra Vladimira Putina o "potrestaní agresorov".
      
Na následnom stretnutí s Rozkopálom bol však veľvyslanec priamejší. Na otázku, ako môže byť ničenie gruzínskych komunikačných zariadení v súlade s misiou "chrániť" civilistov a príslušníkov mierových síl, ruský diplomat poznamenal, že "toto je vojna, a vo vojne je jednou z prvých priorít zničiť komunikačné zariadenia nepriateľa", uvádza sa v dokumente na rusrep.ru.
      
Hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ľuboš Schwarzbacher vo štvrtok v reakcii na zverejňovanie dokumentov zo SR na stránke WikiLeaks uviedol: "Nebudeme verejne hodnotiť konkrétne pasáže zverejňovaných dokumentov, ktoré sa týkajú zahraničnopolitických postojov bývalej vlády. Domnievame sa však, že neautorizovaná manipulácia s utajovanými skutočnosťami neprospieva diplomatickej práci, ktorá si často vyžaduje dôvernosť a diskrétnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu