Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Aktivistu zatkli za zverejnenie 20-ročných fotografií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Za podnecovanie k rozvracaniu štátu zadržali pekinského aktivistu Paj Tung-pchinga po tom, ako na internete zverejnil fotografiu z prodemokratických demonštrácií v Číne z roku 1989, ktoré nakoniec potlačila armáda a zabila pri tom stovky ľudí. Dnes o tom informovala tlačová agentúra Reuters.

Paj Tung-pchinga (47) zadržali prvýkrát. Pri významných udalostiach, ako napríklad olympijské hry, ho doteraz vždy polícia odviezla z Pekingu na "dovolenku", alebo mu úrady prikázali zdržiavať sa doma. Uviedla to dnes do telefónu aktivistova manželka Jang Tan.

Muža podľa slov manželky zadržali minulú sobotu a pekinská polícia jej v nedeľu zatelefonovala, aby jej oznámila dôvod zatknutia. Čína často používa neurčito sformulované obvinenie z podvracania štátu, keď chce uväzniť aktivistov, ktorých pokladá za buričov.

"Som naozaj vystrašená. Toto je silné obvinenie. O takom niečom som počula prvýkrát,"
uviedla manželka.

Zadržanie muža prichádza v období, keď niekoľko čínskych aktivistov hlásilo zvýšené perzekúcie po októbrovom udelení Nobelovej ceny za mier uväznenému disidentovi Liou Siao-poovi. Ten si odpykáva 11-ročný trest za rozvracanie štátu. Odsúdili ho za to, že sa ako spoluautor podieľal na výzve na uskutočnenie reforiem čínskeho politického systému jednej strany.

Paj Tung-pching sa stal aktivistom počas prodemokratických demonštrácií v roku 1989, keď vstúpil do ilegálnych odborov zamestnancov, ktoré podporovali študentov na čele protestov odohrávajúcich sa na pekinskom Námestí Nebeského pokoja (Tchien-an-men).

Na námestie nakoniec vošli tanky a vojaci a zabili najmenej stovky ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu