Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žuvačky sú príliš lepkavé, tvrdí vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MADRID - Stav španielskych chodníkov, podrážok aj spodných strán školských lavíc by sa mohol dramaticky vylepšiť vďaka rozhodnutiu miestnej vlády. Tá chce odobrať zo žuvačiek časť ich lepivosti, aby sa ľahšie odstraňovali, napísal britský denník The Guardian.

Španielske mestá jednoducho stojí príliš veľa peňazí čistenie prilepených žuvačiek z ulíc, rozhodol kabinet. Preto chcú ako základ španielskych žuvačiek začať používať zmesový polymér vinylacetátu a vinyllaurátu, ktorý "menej lepí, čo uľahčí čistenie," uviedlo španielske ministerstvo zdravotníctva.

Barcelonská radnica odhaduje, že denne sa z ulíc zoškrabe až 1800 kusov žuvačiek, čo stojí viac ako 100 000 eur ročne. Zaviedla preto pokuty až do výšky 450 eur pre tých, ktorých pri odhadzovaní žuvačiek pristihnú.

Kritici sa nazdávajú, že vinylacetát by mohol byť zdraviu škodlivý, ale vládni experti s tým nesúhlasia. "Laboratórne štúdie na zvieratách zistili, že dlhodobé vystavenie vinylacetátu môže spôsobiť karcinogénnu reakciu," pripustila americká Vinylacetátová rada (VAC), avšak iba "v koncentráciách vysoko nad odporúčanou hladinou".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu