Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Diabol alkohol! Rusi utekajú k vode, pijú a topia sa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Miliónová Moskva trpí v horúčavách. Pre mnohých Rusov je to dobrá príležitosť na popíjanie pri vode, často so smrteľnými následkami. Tento rok dosiahol počet utopených vrchol, napísala agentúra DPA.

Pri teplotách okolo 35 stupňov sa Moskovčania napájajú vodkou a pivom a hľadajú potom ochladenie v jazerách v okolí metropoly alebo v rieke Moskve. Mnohí z nich ale horúce večierky pri vode, ktoré často trvajú celú noc, neprežijú. Od 1. júla sa utopilo len v ruskom hlavnom meste takmer 80 ľudí, z toho osem v noci na utorok. Vlani zomrelo v ruských vodách okolo 6 500 osôb - to je viac než trinásťnásobok oproti Nemecku.

Ruské úrady sledujú nárast týchto počtov so znepokojením - už teraz je vraj trojnásobne viac utopených oproti rovnakému obdobiu vlaňajška. "Diabol alkohol" je na príčine troch štvrtín všetkých smrteľných prípadov pri kúpaní. Obete sú na 90 percent muži. "V Moskve sa ľudia topia kvôli opitosti, hlúposti a z hrdosti," napísal ruský bulvárny denník Moskovskij komsomolec. Médiá sú tento rok v lete plné hororových historiek o nebezpečnom pití alkoholu pri kúpaní.

Keď sa v detskom letnom tábore pri Azovskom mori začiatkom júla utopilo šesť detí vo veku od ôsmich do 16 rokov, rozhorčil sa nad "nezodpovednosťou" svojich krajanov dokonca aj prezident Dmitrij Medvedev. Vedúci zanedbali dohľad nad svojimi zverencami kvôli pitke. "To zaváňa zločinom," zlostil sa Medvedev.

Ruské úrady pripisujú vysokú úmrtnosť Rusov predovšetkým konzumácii alkoholu. Následkom nadmerného požívania alkoholu zomierajú ročne státisíce Rusov. V zime ich veľa v opitosti zamrzne na ulici. Ruská vláda už roky hľadá "recept" na pijanstvo svojho obyvateľstva - zatiaľ bezúspešne. Jedno je úradom jasné: čím je lepšie počasie, tým je viac utopených.

Okrem alkoholu je tu ešte ďalší problém. Často aj na strážených kúpaliskách sa sotva nájdu kvalifikovaní záchranári. Moskovská záchranná služba sa okrem toho sťažuje, že mnohí ľudia spití pod obraz si pokojne sadnú na vodné skútre a spôsobujú nehody. Väčšina z nich pritom nemá patričný vodičský preukaz. Nezriedka sa končia fatálne aj rôzne akrobatické kúsky a nebezpečné skúšky odvahy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu