Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Severná Kórea ostreľovala juhokórejský ostrov

Nad ostrovom stúpal čierny dym
Nad ostrovom stúpal čierny dym (Zdroj: TASR)

Aktualizované

SOUL - Jeden vojak zahynul a 13 bolo zranených, z toho traja ťažko, pri ostreľovaní juhokórejského ostrova delostrelectvom Severnej Kórey. Juhokórejské ozbrojené sily paľbu opätovali. Vzhľadom na vyostrenú situáciu Soul uviedol armádu do stavu najvyššej pohotovosti.

Juhokórejský prezident I Mjong-bak po incidente povedal, že sa snaží zabrániť, aby zrážka prerástla vo väčší ozbrojený konflikt. Podľa televízie YTN Soul varoval Pchjongjang pred tvrdšou reakciou, ak KĽDR bude pokračovať v provokáciách.

Podľa rôznych zdrojov zhruba 50 až 200 delostreleckých granátov zasiahlo juhokórejský ostrov Jon-pchjong ležiaci západne od Kórejského polostrova, a to v pohraničnej oblasti, o ktorú oba štáty vedú dlhoročný spor. Paľba bola namierená proti vojenskej posádke rozmiestnenej na ostrove. Počas ostreľovania bolo poškodených niekoľko budov, ktoré vyhoreli. Na niekoľkých miestach sa údajne nekontrolovane šíril požiar.

"Severokórejská delostrelecká jednotka rozpútala provokačnú streľbu o 14:34 (6:34 SEČ) a juhokórejské oddiely na paľbu okamžite odpovedali," povedal agentúre AFP hovorca juhokórejského ministerstva obrany.

Podľa televízie YTN juhokórejské armádne velenie nariadilo vojenskému letectvu, aby nad ostrovom, kde žije cez 1200 obyvateľov, podniklo so stíhačkami F-16 kontrolné lety.

"Najmenej desať domov začalo horieť. Dali nám pomocou ampliónov príkaz, aby sme svoje domy opustili," povedal televízii miestny občan. Podľa televíznych záberov stúpali na niekoľkých miestach nad ostrovom stĺpy dymu.

Juhokórejské delostrelectvo odpovedalo asi 80 výstrelmi, oznámil minister obrany Kim Te-jong. V oblasti viedlo juhokórejské letectvo a námorníctvo kombinované cvičenie, čo mohlo vyvolať odpoveď Severnej Kórey, informoval YTN nemenovaný vojenský činiteľ.

Incident sa stal v čase, keď splnomocnenec amerického prezidenta pre Severnú Kóreu Stephen Bosworth odletel do Číny na konzultácie o severokórejskom jadrovom programe.

KĽDR v jadrovom komplexe v Jongbjone inštalovala 2000 centrifúg na obohacovanie uránu, ktoré sú už v prevádzke. Podľa Boswortha ide o najnovšiu zo série provokácií za posledných 20 rokov.

Tragická udalosť vyostrila napätie medzi oboma Kóreami už tento rok v marci, kedy severokórejská ponorka pravdepodobne potopila juhokórejskú vojnovú loď. Na jej palube vtedy zahynulo 46 námorníkov.

Na Kórejskom polostrove panuje formálne od vojny z 50. rokov minulého storočia len prímerie. Mierová zmluva nebola doteraz uzavretá, pretože KĽDR ju chce podpísať iba s USA bez účasti Južnej Kórey. 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu