Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Farár sa tajne oženil, cirkev ho vyhodila

Johann Fent
Johann Fent

VIEDEŇ - Farár z dolnorakúskeho Kapellnu, ktorý sa vlani v lete tajne oženil, prišiel teraz o svoj úrad. Potom, čo sa na jeho manželský zväzok prišlo, ho katolícka cirkev zbavila postu a stratil cirkevný byt aj príjem.

Johann Fent (74) patril od roku 1955 k saleziánom a na kapellnskej fare pôsobil od marca 2001. Vlani v júli sa tajne oženil so svojou priateľkou Elisabeth (58). Spoznal ju vo Viedni pred 24 rokmi. Povedal, že tamojší farníci o ich vzťahu vedeli. "Väčšina z nich hovorila: má recht!" uviedol duchovný. Jeho partnerka sa za ním do Kapellnu presťahovala. Aj tu vraj všetci vedeli, že ako farár žije so ženou. Hovorievalo sa o nej ale len ako o gazdinej.

O tajnej svadbe sa nevedelo do minulého týždňa, kedy na úrad prišli príslušné dokumenty. O nich sa dozvedela aj cirkev. Diecéza na svojich webových stránkach uviedla, že pátrov krok "automaticky spôsobil jeho vylúčenie z rehole saleziánov a zákaz výkonu jeho kňazskej služby". Funkcie Fenta zbavila 13. novembra. Generálny vikár Eduard Gruber vraj faru okamžite kontaktoval a na narýchlo zvolanom sedení predstavil provizórne riešenie.

"Keď som videl zástupcu svojej rehole a zástupcu diecézy, hneď som vedel, o čo ide," povedal Fent. Podľa neho ale boli rozhovory priateľské a jeho "vyhodenie" prebehlo v uvoľnenej atmosfére. Byt vypratal do štyroch dní.

S konaním nie sú spokojní členovia rakúskeho reformného hnutia farárov, ku ktorému sa počítajú tri stovky duchovných. Podľa iniciatívy bolo "vyhnanie" z fary "nekresťanské". Podľa Grubera sa k Fentovi ale ani rehoľa, ani diecéza "nekresťansky" nezachovali. Saleziáni mu vraj ponúkli pri zmene jeho života pomoc a duchovný sa vysťahoval oveľa rýchlejšie, než bola stanovená lehota.

Šéf reformnej iniciatívy farárov Helmut Schüller povedal, že je mnoho duchovných, ktorí sú kvôli celibátu nútení "žiť v životnej lži" podľa hesla "Čo nie je vidieť navonok, to neexistuje". Dodal, že cirkev by sa mala usilovať o svoju reformu "ako každý civilizovaný podnik".

Prepustený Fent mieni, že mnohí duchovní sa svoj vzťah neodvažujú zverejniť kvôli finančnej závislosti na cirkvi. "Cirkev má kňaza v hrsti. Kto sa ožení, vyletí a stratí svoju existenciu," povedal denníku Kurier bývalý farár. Na rozdiel od svetských zamestnancov nemajú duchovný v Rakúsku odstupné či dôchodkovú pokladňu. Fent podľa Kurieru ale vyučoval na strednej škole, takže dostáva penziu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu